Schone Rivieren: België ruimt rommel bij stuw Maas niet op

Schone Rivieren: België ruimt rommel bij stuw Maas niet op. © Track’88

De Belgische overheid moet de aangespoelde rommel bij de stuw in Lieze opruimen. Bij Lieze, op de grens met Nederland, worden volgens milieuorganisatie Schone Rivieren „bergen drijvend afval” doorgelaten. Dat stroomt via de Maas Nederland binnen. De oevers en de uiterwaarden van de Maas raken daardoor ondanks opruimacties steeds erger vervuild.

Bron: ANP

Schone Rivieren is een samenwerkingsverband van natuur- en milieuorganisaties, bedrijven en overheden met als doel dat alle Nederlandse rivieren in 2030 plasticvrij zijn. Na de overstromingen en het hoge water van juli zijn duizenden vrijwilligers bezig om het stroomgebied van de Maas op te ruimen. Dat gebeurt ook in België, maar de overheid en waterbeheerders daar moeten ook in actie komen, aldus Schone Rivieren.

Bij Lieze hoopt zich rommel op dat zuidelijker uit België komt en vooral uit de provincie Luik. Duidelijk is te zien dat in België campings en huizen overstroomd zijn, want in het water liggen caravans, boterkuipjes, koelkasten en banken. In Nederland heeft Rijkswaterstaat direct na de overstromingen met speciale schepen alle troep bij sluizen en stuwen uit het water gehaald. Daarna is nog met de hand rommel op het water verzameld.

Schone Rivieren roept gemeenten en de provincie Limburg op om te gaan overleggen met de Vlaamse en de Waalse overheid over schoonmaakacties bij de Belgische stuw. Dat kan machinaal gebeuren. Het is dringend noodzakelijk om grotere schade aan de natuur te voorkomen, aldus de milieugroepering.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal