Louis van Gaal over zijn terugkeer als bondscoach: ‘Wie zou het anders moeten doen?’

Louis van Gaal is voor de derde keer bondscoach. © ANP

Zeist -

Louis van Gaal is dinsdagmiddag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje. De man die de klus al twee keer eerder deed, staat voor de opdracht het Nederlands elftal naar het WK in Qatar te loodsen.

Redactie

„Het is weer een nieuwe kennismaking met mijn vrienden van de media”, trapte de coach af. „Het is wat, dat ik hier nu voor de derde keer zit. Ik vond het in 2000 en 2012 een eer om het land te dienen, maar nu vind ik het nog veel meer eer”, aldus de opvolger van Frank de Boer.

Lees ook: Van Gaal voor derde keer bondscoach van Oranje

„Ik ben al vijf jaar met pensioen, en ik zag de noodzaak in van: wie zou het anders moeten doen? Een punt achter in de kwalificatie, een voorbereidingstijd van anderhalve dag… wat kun je doen, wat moet je veranderen en wat juist niet?”, refereerde de bondscoach aan de stand in de kwalificatiegroep.

„Toen de KNVB bij me kwam, wist ik wel waarvoor het was. Ik heb alles bijgehouden, maar wel op de achtergrond. Maar als dat telefoontje komt, weet je wel waar het voor is. Ik heb weleens kritiek geleverd, maar zonder de achtergronden te kennen. Ik ben nu, in de coronatijd via FaceTime, Zoom en Teams, al twee weken bezig en heb er heel veel zin in. Ik heb geloof in de staf en de spelersgroep, maar het zal niet makkelijk worden ons voor het WK te plaatsen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal