Afghaanse vicepresident claimt wettelijk leider te zijn

Amrullah Saleh (l). In het midden president Ashraf Ghani die Afghanistan is ontvlucht. © Anadolu Agency via Getty Images

De Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh claimt dat hij de wettelijk leider van Afghanistan is. Hij roept de bevolking op zich aan te sluiten bij het „verzet”.

Redactie

In een serie tweets beweert hij in het land zelf te zijn, in tegenstelling tot president Ashraf Ghani die zich uit de voeten maakte toen de radicaalislamitische taliban-beweging afgelopen weekeinde de Afghaanse hoofdstad Kaboel innam.

‘Geen Vietnam’

Volgens Saleh is hij daarom de „legitieme interim-president”. Hij wil dat de Afghanen laten zien dat Afghanistan geen Vietnam is, en de taliban „in de verste verte” geen Vietcong zijn, verwijzend naar het zegevierende communistische verzet in Zuid-Vietnam bijna een halve eeuw geleden. Het is onduidelijk waar Saleh zich nu bevindt.

Lees ook: Evacuatie Kaboel kan nog weken duren

Tijdens een veiligheidsbijeenkomst vorige week onder voorzitterschap van Ghani had hij nog gezegd dat hij trots was op de strijdkrachten. Ook zou de regering er alles aan doen om het verzet tegen de taliban te versterken. Zondag konden de fundamentalisten zonder noemenswaardige tegenstand de razendsnelle herovering van het hele land afsluiten.

Vrijwel tegelijk met de claim van Saleh keerde de medeoprichter en nummer 2 van de taliban, Abdul Ghani Baradar, terug in Afghanistan. Hij arriveerde samen met een delegatie in de provincie Kandahar, meldde een woordvoerder op Twitter. Baradar was in 2010 in het zuiden van Pakistan gevangengenomen en in 2018 vrijgelaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal