Taliban: we doen geen Amerikaan of andere buitenlander kwaad

 © EPA

De radicaalislamitische taliban-beweging, die weer aan de macht is in Afghanistan, belooft geen Amerikaan of andere buitenlander kwaad te doen.

Redactie

Niemand uit de Verenigde Staten of van de internationale gemeenschap „zal worden geschaad”, aldus de woordvoerder van de fundamentalisten. De Afghaanse tolken en anderen die voor buitenlandse machten werkten, zullen niet worden vervolgd of gewroken.

Lees ook: Afghaanse vicepresident claimt wettelijk leider te zijn

De taliban hielden hun eerste officiële persconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel na hun razendsnelle opmars. Volgens de zegsman zullen „vreedzame” betrekkingen met andere landen worden voortgezet.

Een buitenlandse troepenmacht onder leiding van de Amerikanen had de afgelopen 20 jaar juist geprobeerd de Taliban uit te schakelen. De fundamentalisten voerden eind jaren negentig een waar schrikbewind, en boden onderdak aan de terroristen van al-Qaeda die op 11 september 2001 de VS aanvielen.

Lees ook: Evacuatie Kaboel kan nog weken duren

„We willen geen enkele interne of externe vijand”, aldus de woordvoerder, die ook inging op het lot van de vrouwen onder de zeer strikte moslimbeweging. Hij zei dat vrouwen mogen werken en studeren en „zeer actief zullen zijn in de samenleving, maar binnen het kader van de islam.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal