GroenLinks en PvdA zien aanknopingspunten in opzet VVD en D66

Lilianne Ploumen en Jesse Klaver na afloop van het gesprek met Rutte en Jetten. © ANP

De PvdA en GroenLinks vinden het opzetje dat VVD en D66 hebben gemaakt een goed begin om verder te praten over een eventueel nieuw regeerakkoord. Dat zeiden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver na een gesprek bij informateur Hamer.

Redactie

De twee partijen hebben een samenvatting gekregen van de stukken die de twee liberale partijen deze zomer hebben opgesteld. „We zijn natuurlijk niet dezelfde partijen, dus ik zie ook echt wel verschillen”, zei Ploumen daarover. „Maar al met al zitten er voor ons heel veel aanknopingspunten in. Ik zie het echt wel als een basis voor verdere gesprekken.”

Volgens Klaver is het nu vooral belangrijk dat er een nieuw kabinet komt. „Wij denken dat deze basis uiteindelijk tot iets kan uitgroeien dat Nederland verder helpt.”

ChristenUnie

De twee toonden zich een stuk optimistischer over de vorming van een nieuwe coalitie dan Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, die als laatste bij de informateur langsgaat. Eerder zei Segers dat hij niet begrijpt waarom hij nog wordt uitgenodigd als D66 toch niet met zijn partij wil samenwerken.

Lees ook: ChristenUnie ziet weinig reden om verder te praten over coalitie

Als de ChristenUnie besluit om niet verder te praten, zijn er bijna geen meerderheidscoalities mogelijk zonder PvdA en GroenLinks. Die twee partijen bezweren hoe dan ook niet zonder elkaar in een kabinet te willen. Dit tot ongenoegen van de VVD en het CDA (dat voor een meerderheid moet zorgen), die zich daarom steeds tegen deze samenstelling hebben verzet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal