Commerciële vluchten welkom in Kaboel, na toestemming Defensie

Print
Commerciële vluchten welkom in Kaboel, na toestemming Defensie

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen weer naar de internationale luchthaven van Kaboel vliegen, maar moeten daarvoor wel eerst toestemming van het Amerikaanse ministerie van Defensie krijgen.

Het luchtruim was de afgelopen dagen alleen toegankelijk voor militaire toestellen, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA geeft lijnvluchten weer een kans om in Afghanistan te landen.

Lees ook: Vlucht uit Kaboel met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

De FAA roept Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die geen toestemming van het ministerie van Defensie hebben echter op het luchtruim boven Afghanistan volledig te mijden. Er zijn namelijk nauwelijks luchtverkeersleiders actief en het Afghaanse luchtruim wordt dus niet meer gecontroleerd. Daarnaast leiden „de activiteiten van militanten en extremisten” tot gevaarlijke situaties, meldt de FAA.

KLM

United Airlines, een van de weinige Amerikaanse vervoerders die normaliter over het gebied vliegt, had maandag al aangekondigd niet meer over Afghanistan te vliegen. Ook KLM mijdt het luchtruim boven Afghanistan voorlopig omdat het te gevaarlijk is.

Een woordvoerder van het Witte Huis vertelde dat er woensdag door Amerikaanse militairen zo’n 1800 mensen uit Afghanistan geëvacueerd zijn. In totaal hebben de Verenigde Staten bijna 6000 mensen in Kaboel opgehaald. Het is niet duidelijk of het Amerikaanse leger daadwerkelijk commerciële luchtvaartmaatschappijen gaat inzetten bij de evacuaties.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu