Nieuw-Zeeland in zware lockdown: coronavirus ontsnapt uit quarantainehotel

Print
Nieuw-Zeeland in zware lockdown: coronavirus ontsnapt uit quarantainehotel

Lege straten in Auckland. Afbeelding: Bloomberg

De oorsprong van de laatste uitbraak van het coronavirus in Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk bekend, vertelde premier Jacinda Ardern donderdag (lokale tijd) tijdens een persconferentie. Het gaat om een besmette reiziger die op 7 augustus vanuit Sydney naar Nieuw-Zeeland reisde en in hotelquarantaine ging. Hoe het virus zich vervolgens heeft kunnen verspreiden is nog niet duidelijk.

Er zijn in Nieuw-Zeeland donderdag elf nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het totale aantal besmettingen is gestegen naar 21. Alle besmette mensen bevinden zich in Auckland, de grootste stad van het land, waar inmiddels ruim honderd verschillende locaties zijn gemeld waar besmette mensen zijn geweest. Twee coronapatiënten zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dinsdag kondigde Ardern een strenge landelijke lockdown aan omdat er voor het eerst sinds februari één lokale coronabesmetting werd gemeld.

Lees ook: Meerdere kleurcodes van landen veranderen van groen naar geel

Dat inmiddels bekend is hoe het virus in het land terecht is gekomen, noemt Ardern bemoedigend nieuws. „We hebben het puzzelstukje gevonden waar we naar op zoek waren”, aldus de premier, die stelt dat het virus niet lang de kans heeft gehad om in de gemeenschap rond te gaan. „Ik wil de Nieuw-Zeelander die zich heeft laten testen nogmaals heel hartelijk bedanken”, vertelde de premier. „Deze situatie had veel ernstiger kunnen zijn.”

’Vroege en harde aanpak’

Nieuw-Zeeland blijft vanwege de uitbraak met de Delta-variant tot zeker vrijdag in lockdown. Het land streeft eliminatie van het virus na en dat kan alleen met de „vroege en harde aanpak” die er vorig jaar ook voor gezorgd heeft dat het virus werd uitgeroeid. „We hebben maar één kans”, zei Ardern dinsdag toen ze de lockdown aankondigde.

Lees ook: Aantal nieuwe coronagevallen daalt nauwelijks meer

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu