Lastig te bestrijden bacterie via rozemarijn in Nederland beland

Print
Lastig te bestrijden bacterie via rozemarijn in Nederland beland

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images

Een lastig te bestrijden plantenbacterie is via rozemarijn uit Portugal in Nederland terechtgekomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig de geleverde plantjes op te sporen, want die moeten worden vernietigd om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt. De zogeheten Xylella fastidiosa is volgens de autoriteit schadelijk voor ruim driehonderd plantensoorten, waaronder olijfbomen, lavendel en druiven.

‘Grote gevolgen’

Gevaarlijk voor mensen en dieren is de bacterie niet. In een algemeen bericht over de Xylella fastidiosa dat eerder verscheen, schreef de NVWA: „Tot nu toe komt deze bacterie niet voor in Nederland. Een uitbraak in Nederland zou grote economische gevolgen kunnen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten.”

De bacterie wordt overgedragen door cicaden. Rozemarijn uit een besmette partij van een Portugese teler blijkt te zijn geleverd aan twee Nederlandse bedrijven. Toen daar een melding over werd gedaan, is volgens de NVWA „meteen actie ondernomen”.

Onderzoek

De rozemarijnplanten zijn in de tweede helft van juli geleverd aan twee Nederlandse handelskwekerijen in het westen van het land. „Het eerste bedrijf heeft vier leveringen ontvangen waarvan er drie direct na ontvangst aan Denemarken zijn geleverd”, vervolgt de autoriteit. Denemarken is daarover geïnformeerd. „De vierde levering is kort na ontvangst geleverd aan de veiling en deze wordt verder terug-getraceerd, omdat de betreffende planten vernietigd moeten worden.”

Op het tweede bedrijf waren alle geleverde planten nog aanwezig. Uit nader onderzoek moet blijken of er een verspreidingsrisico binnen het bedrijf is geweest. Als er geen besmette cicaden worden gevonden, volgen geen verdere maatregelen voor de omgeving. Als dat wel zo is, kan het ook gevolgen hebben voor bedrijven in de buurt. Verder gaat de NVWA na of meer risicopartijen zijn geleverd vanaf het besmette Portugese bedrijf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee