Speelt Jumbo-Visma hoog spel, of is er sprake van een masterplan?

Primoz Roglic . © EPA

Is het hoog spel van Jumbo-Visma, of blijkt het achteraf een masterplan? Jojoën met de rode trui, die Primoz Roglic - of hij nu wilde of niet - op het slotklimmetje naar Alto de la Montaña de Cullera (1,9km à 9,4%) niet kon omzeilen. De 31-jarige Sloveen deed in de zesde rit van de Vuelta zelfs goede zaken door de concurrentie op verdere achterstand te rijden, maar zinspeelde wederom op verlies van het leiderstricot.

Hans Ruggenberg

„Het is altijd mooi om de rode trui te hebben, vooral aan het einde van de Ronde van Spanje in Santiago de Compostela”, herhaalde Rogla zichzelf. Het heeft wellicht te maken met de keiharde les van de Tour de France in 2020. Toen veroverde de kopman van de Nederlandse topploeg in rit negen het geel, maar moest hij het iconische tricot met Parijs in zicht na de allesbeslissende tijdrit afstaan aan Tadej Pogacar. „We moeten zien of we het rood de komende dagen gaan verdedigen. Maar alles wat ik nu zeg, is zonder er echt goed over na te denken. We zullen het eerst allemaal moeten bespreken.”

Tactisch

Er is een tactisch spel aan de gang, om niet in deze fase van de Vuelta al té gretig te zijn. Dat geldt voor de rode trui, maar Roglic gaf tevens in de slotmeters van de zesde etappe aan dat hij zich niet als een allesverslindende kannibaal wil gedragen. Magnus Cort Nielsen, die was overgebleven uit een kopgroep van vijf met daarin ook Jetse Bol en Bert-Jan Lindeman, voelde de hete adem van Roglic in zijn nek. De Deen van EF Education keek zorgelijk achterom en zag dat de titelverdediger als een raket naderde, maar passeerde toch als eerste de streep.

Primoz Roglic  © EPA

Energie besparen en het creëren van eventuele bondgenoten lijkt het devies. EF Education kwam met Hugh Carthy, de nummer drie van vorig jaar, voor een topklassering naar Spanje, maar die is met 4.28 achterstand voor dat doel uitgespeeld. Met de geste naar Cort kan EF in deze Vuelta hier en daar weleens een handje toesteken als Jumbo het moeilijk krijgt. „Het is zeker zo dat we daar naar kijken, al denk ik dat de eindstreep 50 meter te vroeg kwam voor Primoz. Maar Magnus Cort heeft er keihard voor gereden en verdiende de zege”, zei Jumbo-ploegleider Grischa Niermann.

Rustdag

In de resterende drie ritten voor de eerste rustdag staan er twee aankomsten bergop op het menu, waar Roglic gezien zijn topvorm de concurrentie op nog grotere afstand kan zetten. Hij reed donderdag met één verschroeiende versnelling al zijn rivalen uit het wiel. Iedereen verloor secondes, onder wie Egan Bernal, die zes tellen later over de streep kwam dan Rogla en nu op 0.41 achterstand staat. Normaliter gaat het vandaag en zondag qua krachtsverschillen niet anders zijn op de twee slotbeklimmingen.

Daarom werd donderdagavond flink het algemeen klassement bestudeerd, in de hoop dat er idealiter een vluchtersgroep gaat lopen met ’ongevaarlijke’ klanten die de rode trui ’mogen’ overnemen. Er zal een lijstje worden gemaakt en als het allemaal zo loopt als gehoopt, kan Roglic wellicht ook nog op Bernal en co extra tijd pakken.

Lees ook: Jumbo en Roglic drukken op pauzeknop om teamgenoten te laten bijkomen

Zo ziet het ideale scenario eruit voor Jumbo, al weet Niermann dondersgoed dat het in het wielrennen vaak niet loopt zoals gehoopt en gepland. „We hebben geen plan klaarliggen om het rood te verliezen, maar wel om het na de slottijdrit in Compostela in ons bezit te hebben”, vervolgde Niermann. „Als de situatie zich voordoet, kunnen we er heel goed mee leven als Primoz de komende dagen het rood weer kwijtraakt. We moeten zuinig zijn met onze krachten. Ja, dan kijken we zeker naar renners die de komende dagen weleens in een vlucht kunnen zitten en aan wie we dat tricot kunnen afstaan. Maar we weten ook dat het afhankelijk is van wedstrijdsituaties en dat we dat niet helemaal in de hand hebben.”

Grijns

Roglic zelf stond - zoals altijd eigenlijk - met een grijns op zijn gezicht. De olympisch kampioen tijdrijden ervaart in deze eerste week immers dat hij ook na Tokio in topvorm verkeert. En het lijkt er vooralsnog op dat niemand in staat is om hem van zijn derde eindzege op rij af te houden.

Waar zijn ploegmakkers hem op het vlakke goed uit de problemen houden - ook donderdag was het door de harde wind hectisch -, heeft Roglic er vertrouwen in dat zijn hulptroepen in de bergen ook op het gewenste niveau geraken. „We doen wat we moeten doen, en ik denk dat deze ploeg heel sterk is. Het gaat nog ruim twee weken een groot gevecht worden, maar we zijn er klaar voor.”