Roger ontsnapt aan inferno na brandstichting in Heerlen: daders op bewakingsbeelden te zien

Print

Roger ontsnapt aan inferno na brandstichting in Heerlen: daders op bewakingsbeelden te zien. Video: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum -

Het is een mirakel dat Roger Foitzik zijn verhaal nog kan doen. Hij ontsnapte deze week aan wat een aanslag genoemd moet worden. De brandstichting aan zijn woning in Heerlen werd opgemerkt omdat de claxon van zijn auto door de hitte begon te loeien. „Ik lag te slapen en was anders niet meer wakker geworden.”

De buitenkant van de woning aan de Wagenschutsweg maakt duidelijk hoeveel mazzel de Heerlenaar had. Een zwartgeblakerde muur, gesprongen ramen. Een dak dat vervangen moet worden. Maar wat je niet ziet is wat het échte verhaal vertelt. De carport naast zijn woning is weg, net als een luxe auto en een motor die erin stonden. Bomen en struiken zijn tot de grond verbrand.

Bladeren aan een boom achter de carport tonen aan hoe ver de vlammen reikten. Ze zijn over een hele flank geschroeid. De bus die voor de woning staat heeft ernstige brandschade. Feitelijk kan die naar de sloop. Deuren werken niet meer, plastic delen zijn weggesmolten.

Alarm

Als je het relaas van Foitzik hoort, lopen de rillingen over de rug. „Ik lag op zolder in bed, slaap altijd vast en heb eigenlijk niets gemerkt. De vlammen sloegen al onder het dak in toen het alarm van de auto afging. Door die claxon kon ik nog wegkomen.”

Binnenshuis is de afgelopen dagen roet verwijderd en wordt alles geschilderd. De honden die als bij een wonder ongedeerd bleven lopen rond. Cliënten arriveren voor hun dagbesteding. De deur die ze gebruiken heeft een barst in het raam. Hoewel op redelijke afstand van de vuurzee, was de hitte er toch te veel aan.

Vermomd

In de ogen van Foitzik is te zien hoe diep hij geraakt is. Geen angst of woede, eerder verbijstering. Hij toont beelden van de bewakingscamera’s en die laten weinig aan de verbeelding over. Rond 3 uur op 8 augustus houden drie vermomde figuren zich bij de woning op. Ze lijken er eerder te zijn geweest om te verkennen.

Roger ontsnapt aan inferno na brandstichting in Heerlen: daders op bewakingsbeelden te zien
Twee van de verdachten van brandstichting aan de Wagenschutsweg in Heerlen. Foto: Roger Foitzik

Twee blijven bij Rogers bus aan de straatzijde en steken een brandversneller aan in wat een petfles lijkt. Een derde verdachte loopt met twee van die flesjes in de hand de carport in. Vlak daarna rent het trio weg in de richting van een scooter en vertrekt richting Heihoven. Korte tijd later is sprake van een inferno. „Ik heb bijna een ton schade die niet vergoed gaat worden. Alleen voor de woning zal de verzekeraar uitkeren.”

Een vermoeden richting daders is er zeker: ook de dochter van Foitzik werd slachtoffer van brandstichting. Haar auto die aan de Pleijweg stond ging in de nacht van 6 augustus in vlammen op. Dat gebeurde na een bedreiging. Ook daar werden verdachten op een scooter gezien.

Vanwege het lopende onderzoek kan inhoudelijk niets gezegd worden over de vermoedens. Wel wil Foitzik bewakingsbeelden delen om de opsporing kansrijker te maken. Hij heeft ook een vergoeding voor wie met de gouden tip komt. „Diegene die informatie heeft mag zich melden bij de politie. Ik heb daar zeker wat voor over.”

Politie doet breed onderzoek naar brandstichting in Heerlen en Brunssum

De politie onderzoekt of brandstichtingen in onder andere Heerlen en Brunssum die de afgelopen week plaatsvonden verband met elkaar hebben. Er lijken tussen de autobranden opmerkelijke raakvlakken te zijn.

Gebleken is dat zeker drie branden zijn aangestoken door jongeren op scooters. Daarbij werd volgens slachtoffers een soort molotovcocktail gebruikt. Het gaat om een petflesje met een brandstof. In de hals zou een aanmaakblokje zitten als lont.

Een politiewoordvoerder kan alleen bevestigen dat meerdere branden in één onderzoek worden meegenomen. „Er is nog geen concrete informatie of zicht op dader(s) of groepen. Omdat het onderzoek loopt, kunnen we daar verder niets over kwijt. We vragen getuigen wel zich bij ons te melden.”

Lees ook: Groepje scooterrijders steekt auto in brand na verkeersruzie in Brunssum

Eén van de branden werd gesticht in een auto terwijl de bestuurder er nog in zat. Dat gebeurde op 16 augustus. De bestuurder van een zwarte Ford Focus kreeg het in Brunssum aan de stok met enkele scooterrijders. Het ging om drie scooters met in totaal vijf personen.

Rond 20.00 uur werd de bestuurder ingehaald door een scooterrijder die op één wiel reed en provocerend voor hem ging rijden. De man toeterde waarna twee andere scooters opdoken. Een van de bijrijders gooide iets door een openstaand autoraampje.

Dat gebeurde op de Kennedylaan, in de buurt van de Buitenring. De achterbank vatte direct vlam, de bestuurder wist nog uit zijn auto te komen maar deze brandde volledig uit. Personalia zijn door de politie niet gedeeld.

In Heerlen waren verdachten op een scooter betrokken bij autobranden aan de Pleijweg en Wagenschutsweg. Twee auto’s, een motor en een carport gingen daar vorige week in vlammen op. Een autobus raakte beschadigd maar vloog niet in brand: de brandversneller doofde daar.

In Brunssum en Heerlen vonden de afgelopen vijf maanden minstens twaalf autobranden plaats. Onbekend is in hoeveel gevallen het om brandstichting gaat.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen