Griekenland plaatst stalen muur aan Turkse grens

Print
Griekenland plaatst stalen muur aan Turkse grens

Soldaten bij het hek in de Evros-regio. Afbeelding: AFP

Griekenland heeft een stalen muur opgetrokken van zo’n veertig kilometer lang aan de Turkse grens. Het land maakt zich grote zorgen over de migrantenstroom die wellicht op gang komt, nu de taliban de macht in Afghanistan hebben gegrepen.

De crisis in Afghanistan heeft ’mogelijkheden voor migrantenstromen’ gecreëerd, zegt Grieks minister Michalis Chrisochoidis tijdens een bezoek aan de Evros-regio, waar de muur staat.„We kunnen de mogelijke impact niet passief afwachten. Onze grenzen blijven onschendbaar.”

Zijn uitspraken komen er nadat ook Turkije Europese landen opriep om verantwoordelijkheid te nemen voor Afghaanse migranten.

Erdogan

In een telefoongesprek met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat een sterke toename van het aantal mensen dat Afghanistan verlaat „een serieuze uitdaging voor iedereen” kan vormen.

„Een nieuwe migratiegolf is onvermijdelijk als de nodige maatregelen in Afghanistan en in Iran niet worden genomen”, zei Erdogan.

Griekenland plaatst stalen muur aan Turkse grens
Bouwvakkers aan het werk bij de bouw van de muur, afgelopen juni. Foto: AFP

Een deel van de Griekse stalen muur staat er al langer. De plannen om de bestaande 10 kilometer uit te breiden met nog eens 26 kilometer werden afgelopen jaar gemaakt, vooruitlopend op eventuele nieuwe vluchtelingencrises. Er komen ook surveillance-camera’s.

Crisis

Griekenland, dat in 2015 in de frontlinie stond van de migrantencrisis toen meer dan een miljoen mensen op de vlucht waren voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten, heeft gezegd dat het alle Afghanen die illegaal via het land arriveren, kan terugsturen.

Van degenen die tijdens de migrantencrisis in Griekenland aankwamen, reisden de meesten verder naar het noorden door heel Europa, maar ongeveer 60.000 mensen zijn in het land gebleven. Vorig jaar nog blokkeerde Athene tijdelijk nieuwe asielaanvragen nadat Erdogan zei dat Turkije „de deuren had geopend” voor migranten om naar de EU te reizen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu