Hoogste temperatuur hoogzomer sinds 1917 niet zo laag

Print
Hoogste temperatuur hoogzomer sinds 1917 niet zo laag

Afbeelding: SJEF KENNIPHAAS

De hoogste temperatuur in juli en augustus is sinds 1917 niet zo laag geweest als dit jaar, aldus Weer.nl. De hoogste temperatuur die in deze hoogzomermaanden werd gemeten was 28 graden op 18 juli. Alleen in 1917 werd er een lagere temperatuur gemeten: 27,9 graden.

Lees ook: Vanaf zaterdagavond zware buien, mogelijk wateroverlast

Door steeds hogere gemiddelde temperaturen is deze frisse zomer extra bijzonder. Sinds de vorige eeuw is door klimaatverandering de temperatuur van juli en augustus 2,2 graden gestegen. Het is nu dus ruim 2 graden warmer dan 100 jaar geleden. „Ruim 100 jaar geleden zouden de temperaturen dus nog een paar graden lager zijn uitgevallen onder dezelfde omstandigheden”, aldus Weer.nl. „Dan was dit record verpletterend.”

Lees ook: Teleurstelling over koude en natte zomermaand: krijgen we na dit weekend eindelijk nog wat zon te zien?

In tegenstelling tot de frisse hoogzomer was het in juni juist wel erg warm. De gemiddelde temperatuur in juni was 18,2 graden terwijl het normaal gemiddeld 16,2 graden is. Deze juni was dan ook de warmste juni sinds 1901. Ook werden er in deze maand tropische temperaturen gemeten. Op 17 juni werd het zelfs een officiële tropische dag toen er in De Bilt 30,8 graden werd gemeten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee