Nederlandse evacués met Belgische C-130’s in veiligheid gebracht

Print
Nederlandse evacués met Belgische C-130’s in veiligheid gebracht

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Belgische C-130-toestellen hebben vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel behalve 91 Belgische evacués op twee vluchten ook 92 Nederlanders meegenomen naar Islamabad in Pakistan, meldt het Belgische persbureau Belga.

Een derde vlucht is nog onderweg. Dat is zaterdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie van de Belgische ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie over de evacuatieoperatie Red Kite in Afghanistan. Met vluchten van de C-130’s werden samen 248 mensen uit Afghanistan geëvacueerd.

Lees ook: Nederlanders in Kaboel smeken om actie: ‘Vraag ons niet te wachten en te sterven’

„Tweede Belgische C-130 geland in Islamabad vanuit Kaboel. Voorlopige balans van de dag: 170-tal mensen onder wie veel Belgen en Nederlanders zijn in veiligheid gebracht”, schreven de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en de ministers van Defensie Ludivine Dedonder en van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès eerder in tweets.

Problemen

Van de vier geplande vluchten zaterdag kon de eerste niet doorgaan vanwege problemen met de internationale luchtverkeersregels. Op de eerste geslaagde vlucht zaten 57 Belgen en 27 Nederlanders en op de tweede 17 Belgen en 65 Nederlanders. De derde vlucht is nog onderweg van Kaboel naar Islamabad.

De geëvacueerden keren zaterdag nog niet meteen terug naar België met een Belgisch vliegtuig, maar Defensie zoekt andere oplossingen in Islamabad, zei viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid.

Meer vluchten

Zaterdagmiddag vlogen 34 uit Afghanistan afkomstige Belgen mee met een Nederlands vliegtuig dat op Schiphol aankwam. Zij zijn met een bus onderweg naar de kazerne van Peutie in België.

Zondag staan volgens de Belgische bewindslieden nog eens vier evacuatievluchten tussen Kaboel en Islamabad op het programma.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu