Rechter in kort geding: campagne tegen zuivel moet stoppen

Print
Rechter in kort geding: campagne tegen zuivel moet stoppen

Boeren bij de rechtbank van Amsterdam voorafgaand aan het kort geding. Afbeelding: ANP

De antizuivelcampagne van Dier&Recht moet stoppen. Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De rechter oordeelde dat de campagne de grens van vrijheid van meningsuiting overschrijdt en schadelijk is voor de melkveehouderijsector.

Dier&Recht moet de campagneposters binnen 48 uur verwijderen uit de zeven steden waar de campagne nog loopt. Ook moet de organisatie binnen vier uur de campagne stoppen op de eigen website. Als dat niet gebeurt, geldt een dwangsom van 5000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

Kalfjes

In de campagne beweert Dier&Recht dat het consumeren van zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt, omdat kalfjes direct na de geboorte worden weggehaald bij hun moeder. In het kort geding betoogden advocaten namens boerenorganisatie Agractie juist dat het scheiden van pasgeboren kalveren van hun moeder het dierenwelzijn bevordert. Het voorkomt ziektes en leidt tot minder ongelukken in de stal, waarbij het kalf kan worden doodgedrukt door volwassen koeien.

Lees ook: Boer Mayco en dierenactivist Servé in discussie over de bio-industrie: ‘We eten vooral babyvlees, hè?’

Dier&Recht beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en zegt dat de campagne deel uitmaakt van een maatschappelijk debat over dierenwelzijn. „We vallen boeren niet aan”, zei directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht. Maar de rechter is het niet met Schouten eens en vindt bovendien de stellingen in de campagne onvoldoende onderbouwd. „Dat sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren is niet aannemelijk”, aldus de rechter. „Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders.”