Vliegtuig met 184 evacués uit Afghanistan aangekomen op Schiphol

 © Hollandse Hoogte / ANP

Op Schiphol is dinsdagochtend om 08.40 uur een chartervlucht aangekomen met aan boord 184 evacués uit Afghanistan, bevestigen de luchthaven en Defensie. Negen passagiers hebben een Nederlands paspoort.

Bron: ANP

Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben. Ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming. Het door Defensie ingehuurde toestel was vertrokken uit Islamabad in Pakistan en zou eigenlijk rond 07.30 uur aankomen, zei het ministerie maandag nog. Waarom het toestel vertraagd was, is niet duidelijk.

Lees ook: Nederlanders bereiken vliegveld Kaboel, maar hulp krijgen ze niet

Maandag kwam een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan aan op Schiphol. Achttien inzittenden van dat toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hadden een Nederlands paspoort. Van de rest was niet duidelijk welke nationaliteit ze hadden en of onder hen mensen waren met Nederland als eindbestemming.

Defensie gebruikt de vliegvelden in Islamabad en Tbilisi als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel landen eerst in een van de twee hoofdsteden, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.

Maandagochtend vertrok de tiende evacuatievlucht uit Kaboel, met aan boord 94 passagiers. Maandagavond meldde Defensie het vertrek van de elfde evacuatievlucht naar landen in de regio: een C-130 met 142 passagiers. Het is het niet bekend hoeveel Nederlanders aan boord zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal