Ruim 130.000 kilo afval opgeruimd na wateroverlast in Limburg

 © ANP/HH

Redactie Bron: ANP

Tijdens opruimacties in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek is ruim 137.000 kilo afval opgeruimd, zeggen Maas Cleanup en Natuurmonumenten. Namens de twee organisaties gingen 3850 vrijwilligers op pad om het afval dat achterbleef na de wateroverlast in juli weg te halen.

In de natuurgebieden langs de Limburgse en Brabantse rivieren en beken werden 111 opruimacties gehouden, waarvan de meeste op 14 augustus.

Lees ook: Video: 1500 vrijwilligers stropen mouwen op en ruimen troep op langs oever Maas: ’Wat een zooi’

Vrijwilligers van zowel binnen als buiten de getroffen provincies gingen gewapend met afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken op pad. Daar kwamen ze uiteenlopend afval tegen, zoals pallets, koelkasten, autobanden en tuinmeubilair, vertellen de organisaties.

Een woordvoerster van Maas Cleanup zegt erg tevreden te zijn over het resultaat, maar klaar is de organisatie nog niet. „Er ligt nog steeds afval en tijdens World Cleanup Day op 18 september is er weer een grote opruimactie.”

Kratjes Chaudfontaine

Een woordvoerder van Natuurmonumenten zei dat er onder het slib nog veel troep kan liggen, die later mogelijk aan de oppervlakte komt en opgeruimd moet worden.

„Wat we het meest gevonden hebben? Kratjes van Chaudfontaine. Ik denk wel 5000 stuks”, zegt boswachter Ward Walraven van Natuurmonumenten. „En we vinden ook bijzondere dingen: zo stond er opeens een caravan op een eiland. We komen bedden, bankstellen, kliko’s uit België (regio Luik) en kano’s tegen. En ook bizar: ’s avonds ging er een lampje aan in een berg afval die in een plas dreef. Dat bleek een boomhut met de boom er nog aan te zijn, die nu vast erg gemist wordt door een paar kinderen.”