Aantal coronagevallen stijgt met bijna 5 procent, reproductiegetal boven 1

 © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

Het aantal nieuwe coronagevallen is weer gestegen, na een paar weken van daling. In de afgelopen week zijn 17.315 positieve tests geregistreerd.

Dat is 4,5 procent meer dan de week ervoor. Toen kreeg het RIVM 16.564 meldingen.

Lees ook: Weekcijfers RIVM: Aantal coronagevallen begint weer te stijgen

R boven de 1

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stijgt ook licht. Het cijfer is voor het eerst in ongeveer een maand boven de 1 gekomen. Het staat nu op 1,01, terwijl het op vrijdag 0,97 was. Bij een getal van rond de 1 is de uitbraak stabiel.

Hoe verder het getal erboven komt, hoe sneller het aantal besmettingen toeneemt. Als het getal onder de 1 komt, kan de uitbraak langzaam doven doordat het virus dan steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Het reproductiegetal gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het cijfer van 1,01 gaat over de situatie op 9 augustus. De laatste keer dat het getal boven de 1 zat, was op 10 juli.

Lees ook: De Jonge twijfelt over versoepelingen: ’Onzekerheden zijn te groot’

Het aantal ziekenhuisopnames daalde licht. In de afgelopen week moesten volgens het RIVM 405 mensen vanwege hun coronabesmetting worden opgenomen. Van hen kwamen 92 op een intensive care te liggen. De week ervoor waren er 461 opnames, van wie 92 op een ic-afdeling belandden.

Sterfgevallen onveranderd

Het aantal sterfgevallen veranderde vrijwel niet. Het RIVM kreeg 48 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden, tegen 42 een week eerder en 46 in de week daarvoor. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, kan het een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus het wil niet zeggen dat al deze 48 mensen in de afgelopen week zijn overleden. Bij de overleden personen gaat het vooral om mensen van 80 jaar en ouder.

Vier op de vijf positief geteste mensen zijn besmet geraakt door een huisgenoot, doordat ze bezoek kregen van iemand die het virus onder de leden had, of doordat ze zelf bij een besmette persoon op bezoek gingen. Een op de tien mensen is op vakantie aangestoken. Van hen was Turkije de belangrijkste vakantiebestemming (17,9 procent), gevolgd door Spanje (12,9 procent), Frankrijk (11,8 procent) en Marokko (10 procent).

Niet gevaccineerd

De meeste mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, zijn niet gevaccineerd. In de laatste zes weken zijn 368.000 mensen positief getest. Van ruim 305.000 mensen is bekend of ze gevaccineerd zijn. Twee op de drie waren niet ingeënt, 18 procent deels en 16 procent helemaal.