Rossana Kluivert: ’Kanker heb je met hele familie’

Rosanna (met groene blouse) heeft veel steun gehad aan haar gezin. © foto AVROTROS

In het live-programma Nederland staat op tegen kanker vertelt Rossana Kluivert (48) woensdagavond wat de ziekte met haar en haar familie heeft gedaan.

Daphne van Rossum

Zoontje Shane was vijf toen zijn moeder lymfeklierkanker kreeg en tien toen ze borstkanker kreeg: „Hij is die tweede keer heel erg bang geweest om mij te verliezen, omdat een jongetje uit zijn klas zijn moeder ook kwijt was geraakt door borstkanker.”

Kanker is volksziekte nummer 1, des te meer reden volgens Kluivert om erover te (blijven) praten. Zeker nu de ziekenhuizen voller zijn dan normaal, er veel uitgestelde zorg is en mensen misschien langer doorlopen met hun zorgen. „Als je een knobbeltje voelt, gaan! Niet schromen! Het kan het verschil maken. Maar ik begrijp wel hoe het werkt. Je wil niet zeuren. Ik had onlangs heel erg last van ribpijn, wat op een uitzaaiing kan duiden. Wilde niet naar het ziekenhuis, dacht ’de dokters hebben het al zo zwaar’. Tot mijn man Patrick terugkwam van zakenreis en zei: ’We gaan!’ Gelukkig bleken er geen rare dingen te zien. Voor de zekerheid ben ik nog wel even door de molen gegaan.”

Sluipmoordenaar

Altijd is er de angst. „Bij mij is het twee keer gebeurd. Het had niks met elkaar te maken. De eerste keer was ik twee jaar lang ziek, dan weer pijn in mijn been, dan weer griep. Het waren mijn lymfen die een seintje gaven. Borstkanker is een sluipmoordenaar, die gaf voor mij geen symptomen. Ik was veel afgevallen, toen heb ik dat knobbeltje ontdekt.”

In het programma vertelt Kluivert over de impact van de ziekte op haar gezin: „Kanker heb je met de hele familie als een iemand diagnose heeft. Ik heb mijn moeder bewust niet gebeld met die ribpijn, anders slaapt ze niet meer. Voor onze jongste Shane is de periode dat ik ziek was ook heftig geweest. Je hebt normaal een moeder die meegaat naar dingen en er altijd voor je is, die ineens een jaar in bed ligt en waar je niet bij mag. Mijn immuunsysteem was heel laag, stond hij daar als vijfjarige die wilde kroelen en kussen. Maar omdat hij naar school ging en misschien snotterig was mocht dat niet.”

„In die tijd had hij een vriendje in de klas met een moeder met borstkanker die eraan overleed. Dat greep hem heel erg aan, dus toen ik in 2018 ook borstkanker kreeg dacht hij dat het gebeurd was. Uiteindelijk ben ik door mijn twee kankers heengekomen met jaren van behandelingen en ’slaapt’ mijn kanker nu.”

Lees ook: Stomaverpleegkundige uit Geleen krijgt landelijke prijs: ‘Mijn jongste patiënt was een puber, dat is heftig’

Het boek Komt een vrouw bij de dokter kan ze niet lezen: „Je kunt je niet voorstellen dat er mannen zijn die weglopen, maar het gebeurt. Patrick stond voor, naast én achter me. Hij wist precies wat er aan chemogoedje in me ging, Ik heb wat wanhoop gehad, met het snot voor mijn ogen in een hoekje gelegen. Opgeblazen door de Prednison, echt niet om aan te zien. Kotsend in de nacht met morfinepleisters, maar ik kon altijd grijpen naar een warme hand naast me.”

Stigma

Het lastigste vindt ze misschien nog wel het stigma dat (ex-)kankerpatiënten ervaren: „Ik kreeg bij ons in het dorp ineens een aai op mijn hoofd. Dan denk je ’ben ik niet sexy meer?’ Mensen gaan anders naar je kijken. Maar dat je geen lening meer krijgt voor je onderneming of een hypotheek als je 22 bent en kanker hebt gehad, dat vind ik het allerergste. Ik was al boos dat ik mijn organen niet meer mocht doneren. Zo van: niemand wil meer iets van mij.”

Ze leeft nu met de dag. „Het is niet dat ik vecht, zo zie ik het niet. Ik heb gewoon geluk gehad. Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Niet iedereen kan bijvoorbeeld blijven werken. Ik kon mijn mond niet dichtdoen door de aften, of schoenen aandoen omdat mijn voeten gezwollen waren door de Prednison. Ik krijg elke dag nog berichtjes van mensen die ook de diagnose krijgen. Zegt m’n familie: zit je weer te typen? Natuurlijk heb je je geliefden, maar uiteindelijk weet alleen een lotgenoot echt waar je doorheen gaat. Kleine moeite voor mij om te zeggen: ’blijf ademen’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal