Rolling Stones-drummer Charlie Watts (80) overleden

Charlie Watts, drummer van de Rolling Stones, is op 80-jarige leeftijd overleden. © Getty Images

Charlie Watts, de drummer van de Rolling Stones, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Stoïcijns achter zijn drumstel gezeten, is Watts decennialang voor veel drummers een grote inspiratiebron geweest.

Redactie

Watts werd in 1941 geboren in Londen. Nog voor zijn twintigste speelde hij in een bandje, waarbij zich later ook Mick Jagger, Brian Jones en Keith Richards voegden. Maar Watts stapte eruit, hij vond het veel te veel gedoe, en vond een baan als tekenaar bij een reclamebureau. De rest van de band haalde hem echter over terug te komen. Ze waren zich inmiddels The Rolling Stones gaan noemen. Dinsdag deelde de rockband het overlijden van Watts op sociale media.

Lees ook: Column: Stones rollen verder, maar dan zonder Charlie

„Het is met immense droefheid dat we het overlijden van onze geliefde Charlie Watts aankondigen”, staat in een verklaring van Watts’ agent. „Hij is eerder vandaag vredig overleden in een ziekenhuis in Londen, omringd door zijn familie. Charlie was een geliefde echtgenoot, vader en grootvader en een van de grootste drummers van zijn generatie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Drums

Samen met Mick Jagger en Keith Richards behoorde Watts ruim 50 jaar tot de gezichten van de Rolling Stones. De rockband werd in 1962 in Londen opgericht. Watts sloot zich al vrij snel, begin 1963, bij de Rolling Stones aan. Hij werd geroemd om zijn kenmerkende drums. ,,Iedereen denkt dat Mick en Keith de Rolling Stones zijn. Als Charlie niet zou doen wat hij op de drums doet, zou dat helemaal niet waar zijn. Je ontdekt dat Charlie Watts de Stones ís”, zei Richards in 1979.

Gezondheid

Het persoonlijke leven van Watts was een stuk rustiger dan dat van zijn medebandleden. Met roken was hij gestopt en drugs gebruikte hij nauwelijks, met uitzondering van een korte periode in de jaren 80. Wel kampte hij de jaren daarvoor met een alcoholverslaving. In 2004 werd hij behandeld voor keelkanker.

Lees ook: Charlie Watts sloeg met mechanische precisie de maat

De rockband maakte eerder deze maand bekend dat Watts vanwege zijn gezondheid niet mee zou doen aan de aanstaande Amerikaanse tournee van de band. Hij moest rust nemen na een medische ingreep. „Ik werk hard aan mijn herstel, maar heb geaccepteerd dat het nog wel even gaat duren”, vertelde Watts. Volgens de drummer was zijn ’timing’ de laatste tijd niet meer op orde. „Ik ben hard aan het werk om fit te worden, maar ik heb vandaag het advies van experts moeten accepteren dat dit nog wel even kan duren.” Dinsdag overleed hij op 80-jarige leeftijd.

The Rolling Stones stonden in 2014 op Pinkpop. © Roger Dohmen

Door het tijdschrift Rolling Stone werd Watts in 2019 op de twaalfde plaats gezet van de ranglijst van de honderd beste drummers in de geschiedenis van de popmuziek. Charlie Watts stond met de Rolling Stones in 2014 voor het laatst op Pinkpop.

Bekijk ook: Video: Hommage voor overleden Stones-drummer Charlie Watts uit toren Sint Pancratiuskerk in Heerlen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal