Nederlandse militairen halen ook in Kaboel evacués op, kabinet vreest niet iedereen op tijd te kunnen halen

Evacues uit Afghanistan stappen uit bij een afgeschermd vrachtplatform op Schiphol. © Hollandse Hoogte / ANP ANP / REMKO DE WAAL

Nederlandse militairen pikken ook in de Afghaanse hoofdstad Kaboel mensen op die geëvacueerd moeten worden. Op het vliegveld zijn negentig militairen van de commando’s, mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) aanwezig.

Redactie

In het belang van de veiligheid wil het kabinet verder geen mededelingen over de operatie doen, schrijven de demissionaire bewindslieden Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet wordt alles op alles gezet om mensen op de luchthaven te krijgen. „Een deel van de aanwezige militairen assisteert de evacués om het vliegveld te bereiken”, staat in de brief. De militairen gaan naar verluidt niet ver de stad in.

Lees ook: Taliban staan Afghanen niet meer toe naar vliegveld Kaboel te gaan

De hoofdtaak van de militairen is het beveiligen van de Nederlandse diplomaten op het vliegveld, de Nederlandse vliegtuigen en de evacués. Op het vliegveld zorgen de militairen ervoor dat mensen die geëvacueerd moeten worden, het terrein van de luchthaven ook opkomen.

Obstakel

Duizenden mensen hebben zich rond het vliegveld verzameld. De toegang tot de luchthaven is „momenteel het grootste obstakel bij de evacuatie, gezien de grote drukte bij de toegangspoorten, aldus Bijleveld en Kaag in antwoord op Kamervragen.

Het is een chaotische situatie rond het vliegveld. Duizenden Afghanen hopen het vliegveld op te komen om zo het land te verlaten. De Amerikanen willen op 31 augustus de evacuatie-missie beëindigen. Dat is volgens het kabinet te kort om alle evacués het land uit te halen.

Lees ook: Nederlanders bereiken vliegveld Kaboel, maar hulp krijgen ze niet

Het kabinet verwacht dat „de chaos rond en druk op het vliegveld nog aanzienlijk toe zal nemen” naarmate de deadline van 31 augustus nadert.

Kabinet vreest niet iedereen op tijd uit Kaboel te kunnen halen

Het kabinet „houdt er ernstig rekening mee” dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, op tijd uit Afghanistan kan worden gehaald. Er moeten nog zeker vele honderden mensen worden opgehaald. Daarvoor ontbreekt mogelijk de tijd, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. „Elk uur telt.”

De Verenigde Staten hebben afgesproken met de taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan, dat de luchthaven van Kaboel tot 31 augustus gebruikt kan worden om mensen te evacueren. Nederland heeft er samen met NAVO-bondgenoten steeds voor gepleit dat die periode wordt verlengd, maar dat lijkt er niet in te zitten.

In de praktijk moeten de evacuatievluchten mogelijk al eerder stoppen, omdat de Amerikanen zelf ook een paar dagen nodig hebben om hun 6000 manschappen veilig het land uit te krijgen. Er wordt daarom „onder steeds moeilijkere omstandigheden” met man en macht gewerkt om nog zo veel mogelijk mensen te evacueren.

Sinds vorige week zijn meer dan duizend mensen met evacuatievluchten vertrokken uit Kaboel die Nederland als eindbestemming hebben. Van hen zijn er 644 ook al in Nederland aangekomen. Naast het lokale ambassadepersoneel zijn dat bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden.

Die laatste groep is overigens aanmerkelijk groter dan verwacht, erkent het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nog altijd zitten er naar schatting honderden Nederlanders in Afghanistan, ondanks een jarenlang negatief reisadvies en een dringende oproep begin deze maand om te vertrekken.

De Tweede Kamer gaf het kabinet vorige week opdracht om naast tolken ook andere Afghanen die door hun werk in Nederlandse dienst mogelijk gevaar lopen te evacueren. Er hebben zich inmiddels duizenden mensen gemeld, onder wie fixers van journalisten, mensenrechtenactivisten, juristen en medewerkers van ontwikkelingsorganisaties

In die groep zijn 250 mensen aangewezen die door hun werk daadwerkelijk een extra risico lopen. „Deze mensen zijn opgeroepen naar het vliegveld van Kabul te komen. Daar worden zij door onze mensen geholpen om binnen te komen voor evacuatie.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal