Rel in België: 3x3 basketballers zetten 27 toernooien in scène om plaatsing Olympische Spelen af te dwingen

Print
Rel in België: 3x3 basketballers zetten 27 toernooien in scène om plaatsing Olympische Spelen af te dwingen

Nick Celis (rechts) tegen Jessey Voorn op de Olympische Spelen. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

In Tokio grepen de 3x3 basketballers van België met een vierde plek net naast een olympische medaille en dat is misschien maar goed ook. De ploeg bereikte de Olympische Spelen dankzij een flinke portie bedrog.

Volgens informatie van de Belgische krant De Standaard zijn er tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien georganiseerd. Via de daar behaalde punten kwam België hoger op de wereldranglijst te staan en kon het team naar het olympisch kwalificatietoernooi afreizen.

In totaal gaat het om 27 toernooien die werden ingevoerd op de website van de internationale basketfederatie Fiba. Het gaat om lokale toernooien waar telkens 48 spelers in actie kwamen. Het eigen onderzoek van het dagblad stelt dat deze echter nooit hebben plaatsgevonden.

Anoniem

Omdat de Belgische basketbalcompetitie in deze periode gewoon doorliep, is het sowieso onwaarschijnlijk dat de spelers tussendoor nog zoveel tijd hadden voor wedstrijden. Twee spelers die volgens de website van de internationale basketbalbond Fiba veel toernooien (26 en 9) actief waren, zeggen hier niets vanaf te weten. Een ander, die anoniem wil blijven, zegt wel door Nick Celis, een van de spelers van het team, benaderd te zijn geweest. „Ik ben in 2019 benaderd over die wedstrijden door Nick Celis. Ik wist niet wat zijn bedoeling was, maar hij vroeg of hij mijn 3x3-account voor Fiba mocht gebruiken.”

Strijdtoneel

Celis ontkent het verhaal van de fictieve toernooien en stelt dat de anonieme bronnen hem zwart proberen te maken. Toch ontving De Standaard naar eigen geen voldoening gevende uitleg van Celis.

Lees ook: Olympische droom van basketballers spat uiteen: „We hadden graag nog meer kids willen laten zien dat dit veel meer is dan alleen een straatballetje gooien”

De toernooien zouden volgens de website van de Fiba op verschillende locaties in Antwerpen zijn gespeeld. Soms op openbare basketbalveldjes. Negen keer was de sporthal van basketbalclub Olicsa, een oude club van Celis, het genoemde strijdtoneel. Niemand bij Olicsa en de gemeente weet iets van die toernooien af. „De grote zaal wordt enkel verhuurd aan basketbalclub Olicsa en niet aan Team Antwerp.”

Wereldranglijst

De puntentelling voor de wereldranglijst is zeer complex: er wordt gekeken naar de punten van de beste honderd spelers van een land. Hoeveel punten de basketballers van België precies hebben vergaard op die 27 toernooien is dan ook niet duidelijk, maar volgens een expert kan met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ worden gezegd dat het land zonder die punten niet present was geweest in Tokio.

Impact

De Belgische basketbalbond denkt ook dat het impact heeft gehad. „Maar het is bijna onmogelijk om dat nu nog te achterhalen wegens een gewijzigd puntensysteem.”

Uiteindelijk plaatste België zich dus voor de Spelen. Daar won het team met Celis op weg naar de vierde plaats ook van Nederland met 18-17.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu