Janneke Philippi kookt uit haar basisrepertoire: romige gehaktballetjes met pancetta, mascarpone en dille

Print
Janneke Philippi kookt uit haar basisrepertoire: romige gehaktballetjes met pancetta, mascarpone en dille

Romige gehaktballetjes met pancetta en mascarpone. Afbeelding: Studio Philippi

De scholen zijn weer open en veel vakanties zitten erop. Terug naar de thuiskeuken. Waar eenvoud siert en smaak telt. Vandaag maken we deze romige gehaktballetjes met pancetta, een van de recepten uit mijn basisrepertoire.

Nu school, werk, sport en clubs weer op de familieplanner staan, dient zich de vraag ‘wat eten we vandaag?’ weer aan. Als dagen strak gepland zijn, grijp ik vaak terug naar mijn basisrepertoire. Pasta met een tomaten-gehaktsaus, paella met chorizo en veel groenten, gegratineerde vis met dragon. Ook deze romige gehaktballetjes met pancetta maken deel uit van mijn basisrepertoire en zijn spontaan ontstaan toen ik nog een stukje pancetta en half bakje mascarpone in huis had.

Pancetta is de smaakmaker in deze saus, luchtgedroogd en gekruid Italiaans buikspek. Het is zowel gerookt als ongerookt verkrijgbaar bij de slager en grotere supermarkten. Koop vooral een groter stuk pancetta: het Italiaanse spek is namelijk ook heerlijk met in roomboter gesmoorde doperwten met tijm, in een salade met vijgen en balsamicodressing en op bruschetta met tomaat en basilicum.

Vervang pancetta eventueel door gerookt spek of chorizo. Hoewel het een bescheiden hoeveelheid betreft, geeft het Italiaanse spek de juiste hartigheid aan de romige saus. Weinig tijd? Draai de gehaktballetjes alvast ’s avonds en bewaar ze afgedekt in de koelkast.

Gehaktballetjes met pancetta, chardonnay, mascarpone en dille

Bereidingduur 30 minuten

Hoofdgerecht

Ingrediënten

voor 4 personen

400 gram rundergehakt

1 ei

4 eetlepels paneermeel

4 eetlepels fijngehakte dille

2 eetlepels olijfolie

50 gram pancetta (stukje)

2 tenen knoflook

100 ml chardonnay

125 gram mascarpone

Bereiding

Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en 3 eetlepels dille. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vorm met natgemaakte handen kleine balletjes van het gehakt.

Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten bruin en gaar. Pel en hak of rasp intussen de knoflook fijn. Snijd de pancetta in kleine blokjes.

Schep de gehaktballetjes uit de pan. Bak in het bakvet de pancetta in 3 minuten knapperig uit. Schep de knoflook erdoor. Schenk de wijn erbij. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm nog 4 minuten.

Roer de mascarpone los met 3 eetlepels van het braadvet. Schenk de mascarpone in de pan en roer de saus glad. Verwarm nog 1 minuut, maar laat de saus niet meer koken.

Lees ook: Straks kan bijna de hele wereld genieten van de recepten van Janneke Philippi uit Margraten

Voeg de rest van de dille toe en breng op smaak met peper. Lekker met gesmoorde spinazie en lintpasta.

Mascarpone is Italiaanse verse roomkaas, onmisbaar in tiramisù. Bij de gehaktballetjes rest een half bakje mascarpone. Dat gebruik ik vaak als basis voor een eenvoudig toetje: klop met de mixer 125 gram mascarpone met 75 ml slagroom, 1 eetlepel suiker, 1 zakje vanillesuiker en eventueel een scheutje limoncello tot een stevige, schepbare crème. Serveer de mascarponecrème met sappig vers fruit. Voor 2 personen.

Kijk voor meer kookinspiratie ook op onze receptenpagina

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen