Griekse premier erkent fouten bij bestrijding bosbranden

 © Hollandse Hoogte / AFP

De bestrijding van de bosbranden in Griekenland had beter gekund, erkende premier Kyriakos Mitsotakis woensdag in debat met het parlement.

RedactieBron: ANP

Volgend jaar worden meer blusvliegtuigen de lucht in gestuurd en er komt een nieuwe autoriteit die de inzet van hulptroepen beter moet coördineren.

Lees ook: Hoogste temperatuur ooit gemeten én tropische storm op komst: wat is er aan de hand in Zuid-Europa?

Het vuur verwoestte afgelopen zomer tijdens verzengende hittegolven delen van onder meer het eiland Evia en bedreigde ook de buitenste rand van de Griekse hoofdstad Athene. Sinds begin augustus braken gemiddeld zestig branden per dag uit, die meer dan 100.000 hectare aan bossen en struikgewas in de as legden.

Onderzoek

„We waren goed voorbereid, maar niet goed genoeg om om te gaan met dit fenomeen”, zei Mitsotakis. Hij verzekerde dat de regering de gebeurtenissen tot in detail gaat onderzoeken om te voorkomen dat fouten worden herhaald. Hij onderstreepte nog eens dat er een hoop moet veranderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Lees ook: Situatie met branden in Griekenland loopt uit de hand: ‘Het is een Bijbelse ramp’

Het evacuatiesysteem waarbij bewoners via sms worden gewaarschuwd heeft er aan bijgedragen dat er geen slachtoffers zijn gevallen, aldus de premier. Hij herhaalde dat iedereen wiens huis is beschadigd hulp krijgt. Mitsotakis bedankte de 23 landen die hebben geholpen bij de brandbestrijding.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal