Hypotheek voor commercieel vastgoed: Rust, ruimte en lekker rendement

Print
Hypotheek voor commercieel vastgoed: Rust, ruimte en lekker rendement

Afbeelding: Pexels.com

Afgelopen maand lichtte de NVM in haar jaaroverzicht 2020 ‘Nederlandse markt voor Recreatiewoningen’ uit wat in vastgoedbeleggers al wisten: de markt voor recreatiewoningen is booming. In 2020 is een record van 7.389 Nederlandse recreatiewoningen verkocht, een stijging van 79% t.o.v. van 2019. De combinatie van een krapte op de woningmarkt, ontwikkelingen als gevolg van COVID-19, de zoektocht naar rendement op spaargeld en de lage rentes stuwen de vraag naar ongekende hoogte.

Waarde van rust en ruimte dankzij een recreatiewoning

Afgelopen jaar werden we door de lockdown massaal gedwongen tot langdurig verblijf in eigen huis en ook vakantie in het buitenland was plotseling allerminst vanzelfsprekend. De waarde van een stukje rust en ruimte in eigen land werd zo meer duidelijk. Vakantiewoningen waren niet eerder zo vroeg en zo volledig volgeboekt. Logisch dat dit vastgoedbeleggers aantrekt die in die rust en ruimte ook een aantrekkelijk rendement zien.

Ook in Limburg steeg de verkoop van recreatiewoningen flink. Volgens het NVM rapport met wel 200-250%. De prijzen in Limburg waren wat stabieler; in tegenstelling tot de Waddeneilanden, bleef de gemiddelde transactieprijs in Limburg nagenoeg gelijk.

Snel handelen biedt kansen

Investeren in recreatiewoningen met een commercieel vastgoed hypotheek lijkt dus best aantrekkelijk voor wie wat geld op de plank heeft liggen. Maar is het in zo’n gespannen markt niet ontzettend lastig om er tussen te komen? De NVM maakt daarover in haar rapport een interessante opmerking: “Ondanks de enorme krapte op de markt, staan recreatiewoningen in het aanbod gemiddeld ongeveer een jaar te koop. Dus er is zeker sprake van schaarste en concurrentie, maar wanneer de koper weet wat hij wil en snel kan handelen, maakt hij zeker een goede kans.”

Voor snel handelen is het nodig om een financier achter de hand te hebben die dat ook kan. Mogelijk Vastgoedfinancieringen is zo’n partij. Via een quickscan weet een aanvrager binnen twee werkdagen wat de mogelijkheden zijn. Binnen een week kan de financiering rond zijn. Voor je het weet, zit je bij de notaris om de hypotheekakte in te schrijven.

Realistisch blijven

Uiteraard moet je daarbij de realiteit niet uit het oog verliezen. Rust, ruimte en een dik rendement klinkt aantrekkelijk, maar je moet weten wat je doet. Hoe krijg je de recreatiewoning verhuurd, wie doet de schoonmaak en wat kost het onderhoud? Ook de lasten en de voorwaarden van de financiering zijn dan belangrijk om in de gaten te houden. De hypotheek voor commercieel vastgoed van Mogelijk Vastgoedfinancieringen is ook in dat opzicht een aantrekkelijke optie.