10.000 euro gedoneerd voor menstruatieproducten aan Voedselbank Venlo: ‘Een stap in de goede richting’

Afbeelding ter illustratie. © Getty Images

Venlo -

Vier Venlose serviceclubs hebben een geldbedrag van 10.000 euro gedoneerd aan de voedselbank in Venlo voor het opnemen van menstruatieproducten in de voedselpakketten. Een genereus bedrag, maar nog altijd te weinig, zegt de stichting.

Simon Doesborgh

Maandelijks vragen ongeveer driehonderd vrouwen en meisjes actief om menstruatieproducten bij de voedselbank in Venlo. Een verzoek dat de stichting door een chronisch tekort aan budget niet altijd kan inwilligen. Door het gebrek aan bijvoorbeeld tampons en maandverband moeten vrouwen daarom noodgedwongen alternatieven bedenken. „Ze moeten zich behelpen met wc-papier of doeken, of ze bezuinigen noodgedwongen op gezonde voeding, missen werk, school of sportactiviteiten”, stelt de voedselbank.

Menstruatie-armoede

De instantie noemt het tekort aan geld bij vrouwen en meisjes om zorgeloos hun ongesteldheid door te komen ‘menstruatie-armoede’. „Het probleem is vele malen groter dan de driehonderd vrouwen die nu actief om hulp vragen”, zegt Annabelle Botman, voorzitter van Soroptimist Club Venlo. „Niet alle vrouwen durven om de producten te vragen. Bovendien wordt de voedselbank regelmatig benaderd door scholen met de vraag of zij menstruatieproducten leveren aan jonge meisjes die elke maand school missen omdat er thuis onvoldoende geld beschikbaar is.”

Donatie

Dankzij de donatie van Soroptimist Club Venlo, Ladies’ Circle Venlo, Agora Club Venlo Ad Mosam en Kiwanis Club Venlo Sintermerte, is er nu budget voor de komende twaalf maanden. Een stap in de goede richting, maar geen structurele oplossing, zegt de voedselbank.

Naast de donatie heeft Ladies’ Circle Venlo een website opgezet waarop mensen eenmalig 36 euro kunnen doneren. „Door ‘menstruatiemaatje’ te worden, help je een vrouw een jaar lang”, geeft de club aan.

Doneren kan op www.menstruatiemaatje.nl