Laatste Nederlandse vliegtuig vertrokken uit Kaboel: ‘Met pijn in het hart’

Print
Laatste Nederlandse vliegtuig vertrokken uit Kaboel: ‘Met pijn in het hart’

De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken.

Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt. In totaal zijn meer dan 1500 mensen naar Nederland gehaald.

„Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten”, twittert Kaag. „Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”

Lees ook: Taliban: ‘Zeker dertien doden bij explosie vliegveld Kaboel’

Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders „ingrijpende consequenties” heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. „De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen.”

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt „gemengde gevoelens” te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kaboel. „We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen”, aldus de bewindsvrouw.

Terreuraanslag

Al dagen werd gewaarschuwd voor een terreuraanslag uit bijvoorbeeld de hoek van Islamitische Staat. Donderdag volgden twee explosies elkaar rap op, er zijn tientallen gewonden gevallen - onder wie kinderen, Amerikaanse militairen en talibanstrijders. Zeker dertien mensen zijn omgekomen.

Het vertrek van verschillende Europese landen heeft te maken met de definitieve Amerikaanse evacuatie die volgens afspraken met de taliban op 31 augustus plaatsvindt na twintig jaar aanwezigheid in het land.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu