Nieuwste ontwikkelingen maken kunstgras enorm gewild

Print
Nieuwste ontwikkelingen maken kunstgras enorm gewild

Afbeelding: Grasexpert

De concurrerende kunstgrasmarkt zorgt de laatste jaren voor veel innovaties op het gazon-vervangende product. Deze laatste ontwikkeling, een multi-directionele kunstgrastapijt, bewijst dat er weinig onderscheid meer is met natuurlijk gras en het kunstgras in veel opzichten het soms zelfs wint. Als gevolg zorgt dit voor een enorm groeiende vraag naar dit product.

Zoals de naam beschrijft is een multi-directioneel kunstgrastapijt, soms ook een non-direction genoemd, een variant waarbij de sprieten niet meer één richting uit wijzen, maar alle kanten opstaan. Net zoals bij het natuurlijke alternatief. De voorheen geproduceerde varianten beschikken in tegenstelling over sprieten die dezelfde kant opstaan.

De richting die de sprieten op wijzen wordt met de vakterm ‘vleug’ aangeduid. Hiermee moet tijdens het leggen rekening gehouden worden. Bij traditioneel kunstgras zorgt dit ervoor dat je het veld met de vleug tegen de kijkrichting in wil leggen voor het beste resultaat. Bij de multi-directionele producten valt deze vleug veel minder op en is het kunstgras dus vanuit iedere hoek mooi om te zien.

Nog een voordeel van deze ontwikkeling die bijdraagt aan de uitstraling is het opspringen van de sprieten. Door de wilde combinatie van richtingen waarin de kunstgrassprietjes staan zullen deze elkaar omhoog houden. Hierdoor kan er bij deze variant voor gekozen worden om minder instrooizand te gebruiken.

Garen

Een andere ontwikkeling die kunstgras heeft gehad is het toepassen van verschillende typen garen, die uiteindelijk de grassprieten vormen. Deze garen kunnen verschillen in vorm, kleur en lengte. Zo zijn er rechte sprieten, maar ook vormen die krullen en kroezen en wat weghebben van een lichte mossige bodem. Door de verschillende vormen en kleuren van de sprieten wordt het grastapijt ook minder egaal, wat bijdraagt aan het realisme van het product. Vaak worden er groene, gele en bruine tinten afgewisseld.

Zo zacht als een echt speelgazon

Naast de uitstraling is het ook belangrijk hoe het kunstgras voelt. De vorm van de spriet draagt hier enigszins aan bij, een rechte spriet zorgt uiteindelijk voor het zachtste gevoel. Maar belangrijker is de lengte van de sprieten en het materiaal. Langere sprieten zijn op dit vlak beter. Op het gebied van het materiaal zijn er varianten geproduceerd die exclusief uit een polyethyleen garen bestaan. Bij de doorsnee kunstgrasproducten wordt dit materiaal ook gebruikt, maar meestal in combinatie met andere materialen. Een veel voorkomende combinatie is polypropyleen met polyethyleen. Het polypropyleen is kenmerkend een stuk stugger en zal daardoor minder zacht aanvoelen. Een kunstgrassoort die alleen uit polyethyleen bestaat zal dus een stuk zachter aanvoelen als je er doorheen wrijft.

Duurzame oplossing

Een van de belangrijkste punten om voor een kunstgras tuin te kiezen is ook wel de duurzaamheid van het product. Een gemiddeld grastapijt gaat tussen de tien en twintig jaar mee, soms nog wel langer. Daarom is het niet ongekend dat verkopers lange garanties aanbieden op deze producten. Grasexpert, een kunstgrasverkoper uit Genemuiden, biedt bijvoorbeeld 10 jaar garantie op het grootste gedeelte van hun aanbod. De initiële investering die het daarbij kost om kunstgras te installeren valt weg tegen de kosten over dezelfde gebruiksperiode voor gazononderhoud door een tuinman of eigen tijdsinvestering.

Over Grasexpert

Grasexpert.com is een markt leidende aanbieder van kunstgras. Sinds 2007 voorziet Grasexpert.com klanten in heel Europa van de beste kunstgrassoorten, geproduceerd met de nieuwste technieken. Het belangrijkste voor Grasexpert.com is dat klanten gemakkelijk tot de beste keuze komen. “Ons doel: Je zo goed mogelijk helpen in jouw zoektocht naar het perfecte kunstgras.” Dat begint bij het geven van een goed advies en eindigt met een perfect installatie door een eigen kunstgras legservice voor een goede prijs. En dat blijkt goed te werken. Grasexpert.com mag zich aanbieder noemen voor duizenden tevreden klanten en is gemiddeld beoordeeld met een 9,2 in meer dan 500 reviews.