Viaduct deels ingestort in Maastricht; opengeklapte hijskraan rijdt ertegenaan

Print

Viaduct ingestort in Maastricht; opengeklapte hijskraan rijdt ertegenaan . Video: Track’88

Maastricht / Itteren -

Een viaduct op de Brusselseweg in Maastricht is vrijdagochtend rond half elf grotendeels ingestort nadat er met een hijskraan tegenaan is gebotst.

De bestuurder van de hijskraan is gaan rijden terwijl de kraan nog open was geklapt. Volgens directeur Koen van Hecke van verhuurbedrijf Megamax uit het Belgische Nijvel is de bestuurder niet gewond. „Hij is natuurlijk wel in shock. Het is een onbegrijpelijke, menselijke fout.”

Viaduct deels ingestort in Maastricht; opengeklapte hijskraan rijdt ertegenaan
Foto: Track 88

Megamax zegt verzekerd te zijn tegen schade die door huurders wordt veroorzaakt. „We gaan zo snel mogelijk proberen die kraan daar weg te halen.”

Het viaduct is een Rijksmonument, onder meer omdat het een van de oudere Nederlandse spoorbruggen is (1854-1856). Wat meespeelt, is ook de ‘visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving,’ meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De zijkanten werden in 1975 deels gepleisterd. Er kwam ook een nieuwe betonconstructie met fietstunnels, die niet beschermd is.

Het viaduct, dat vlakbij de Belgische grens ligt, wordt niet meer gebruikt voor treinverkeer. Het is wel onderdeel van het geplande tracé voor de sneltram Hasselt - Maastricht, maar die gaat op z’n vroegst in 2025 rijden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen