Vliegtuig met onder anderen ambassadeur Afghanistan geland

 © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar Rob Engelaar

Op vliegveld Eindhoven is vrijdagavond een vliegtuig geland met aan boord Nederlandse militairen en ambassadepersoneel uit Afghanistan.

Redactie

Ook de Nederlandse ambassadeur in dat land, Caecilia Wijgers, vloog mee terug. Hoeveel passagiers in totaal aan boord waren, kon een defensiewoordvoerder niet zeggen.

Lees ook: Wie had gedacht dat bescherming tegen IS afhankelijk zou zijn van taliban?

Nederland heeft nu geen militairen of diplomatieke vertegenwoordiging meer in Kaboel. In de regio blijft nog wel een kleine groep militairen met een vliegtuig aanwezig, net zoals een klein ambassadeteam.

Evacuaties onmogelijk

Vooralsnog is het de laatste vlucht vanuit Afghanistan naar Nederland. De komende tijd zijn evacuaties praktisch onmogelijk, omdat de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel niet veilig meer is. De Amerikanen, die het nu nog voor het zeggen hebben op het vliegveld, moeten van de taliban uiterlijk 31 augustus vertrokken zijn. Het is nog niet duidelijk wat daarna mogelijk is.

Bij de aankomst waren ook demissionair premier Mark Rutte en ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) aanwezig. Zij verwelkomden samen met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim het Nederlandse team.

Lees ook: Bijleveld: dertigtal tolken achtergebleven in Afghanistan

Bijleveld heeft „enorme waardering” voor de militairen die hielpen bij de evacuatie vanuit Kaboel. „Tegelijkertijd staan de beelden uit Kaboel nog steeds op ons netvlies”, laat ze weten in een verklaring. „Met aanslagen en mensen die achterblijven. Dat is verschrikkelijk. Wij blijven ons inzetten om iedereen in veiligheid te brengen.”