Podcast over zoektocht van Katja Kreukels uit Sittard naar het verleden van haar vader Jo, die in het klooster zat

Print
Podcast over zoektocht van Katja Kreukels uit Sittard naar het verleden van haar vader Jo, die in het klooster zat

Katja en Jo Kreukels. Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Sittardse Katja Kreukels schreef een boek over haar vader Jo, die haar op haar achttiende vertelt dat hij voor de geboorte van zijn dochter een ander leven had als priester en Montfortaan. Over dat verhaal maakt omroep KRO-NCRV nu een podcast.

Katja wordt later journalist en gaat zich afvragen in welke wereld haar vader opgroeide. ‘Hij in zo’n zwarte toog? In een klooster?’ Tegelijk beseft ze dat - wanneer haar vader de geestelijke wereld niet verlaten had - zij er nooit geweest zou zijn. Het resulteert in het boek Mijn vader was priester.

Lees ook: Wandeling door priesterverleden van Jo Kreukels levert boek op

Daarin gaat ze samen met haar terug naar de tijd dat 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en de oudste zoon (haar vader) in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden.

Nu nemen Katja en haar vader Jo in vijf afleveringen van een podcast de luisteraar mee naar een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt.

Kerkhistoricus Peter Nissen plaatst de familiegeschiedenis in een breder (kerk)historisch en Limburgs kader. De serie eindigt met een rondetafelgesprek onder leiding van KRO-NCRV-presentator Wilfred Kemp over het culturele en religieuze belang van deze zoektocht en de betekenis ervan voor het heden.

De eerste aflevering verscheen woensdag.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu