Aantal coronagevallen stijgt sneller: mogelijke gevolgen voor versoepelingen in september

 © Hollandse Hoogte

Het coronavirus verspreidt zich sneller dan vorige week. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele regio’s waarschijnlijk omhoog en mogelijk kleurt Nederland ook iets roder op de Europese coronakaart. Als de stijging aanhoudt, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de versoepelingen die het kabinet in de loop van september wil doorvoeren.

Bron: ANP

In de laatste zeven dagen zijn 18.104 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er in zeven dagen tijd 16.732 positieve tests geregistreerd. Dat was 3,5 procent meer dan de week daarvoor. Het is de grootste toename op weekbasis sinds de piek van de vierde golf in juli.

De stijging is het grootst in de regio Zaanstreek-Waterland. Daar zijn afgelopen week 514 mensen positief getest, tegen 361 in de week ervoor. Dat is een toename van ruim 42 procent. In Friesland steeg het aantal nieuwe gevallen van 567 naar 765, een verschil van bijna 35 procent. In Gelderland-Midden, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden steeg het aantal positieve tests met meer dan 20 procent. In totaal kwamen in 18 van de 25 veiligheidsregio’s meer nieuwe gevallen aan het licht.

Mede daardoor gaan ook de risiconiveaus waarschijnlijk omhoog. Die worden elke woensdag vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan vijf regio’s op het hoogste niveau, zeer ernstig. Dat zouden er acht worden als de kaart nu zou worden vastgesteld.

Zie ook: Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden zouden op het hoogste niveau blijven. Drenthe en Gooi en Vechtstreek gaan mogelijk in één keer twee stappen omhoog, van zorgelijk naar zeer ernstig. Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid, die nu op ernstig staan, kunnen ook naar zeer ernstig gaan. Twente zakt wellicht van zeer ernstig naar ernstig, doordat het aantal ziekenhuisopnames er daalt.

Ook de Europese coronakaart verandert voor Nederland mogelijk. Die kaart, die donderdag weer komt, kent vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood. Overijssel en Friesland dreigen komende week van oranje naar rood te gaan. De rest van het land blijft nu vermoedelijk nog oranje.

Lees ook: Dit zijn de mensen die de straat op gaan tegen coronabeleid: ‘Wij geven tegengas’

Toen Nederland in juli donkerrood werd op de kaart van de Europese dienst ECDC, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal