Eremedaille Eurode voor Christoph von den Driesch, de man achter het eerste grensinfopunt in het Eurode Business Center

Christoph von den Driesch kreeg de eremedaille uit handen van burgemeester Petra Dassen van Kerkrade. © De Limburger

KERKRADE/HERZOGENRATH -

Voor zijn inzet voor grensoverschrijdende samenwerking ontving Christoph von den Driesch zondagmorgen de Eurode-eremedaille.

onze verslaggever

De Eurode-eremedaille wordt door de Raad van Eurode uitgereikt aan personen die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor grensoverschrijdende samenwerking en Eurode – het samenwerkingsverband tussen Kerkrade en Herzogenrath – in het bijzonder.

Uit het juryrapport: ‘Von den Driesch is altijd een bron van inspiratie geweest voor iedereen die, in welke vorm dan ook, een bijdrage heeft geleverd en nog steeds levert aan de eenwording van Europa in het algemeen en de ontwikkeling van Eurode als Europese stad in het bijzonder. Als voormalig burgemeester van Herzogenrath, voorzitter van het Openbaar Lichaam Eurode en bestuurslid van de AG Charlemagne heeft hij voortdurend het belang grensoverschrijdende samenwerking tussen Kerkrade en Herzogenrath onderstreept.’

Lees ook: 200 mensen uit beide Limburgen geholpen aan werk over de grens

Grensinfopunt

Het was voor hem duidelijk dat Europese eenwording aan de (staats)grenzen begint en dat dit aan de basis, dus lokaal, gestalte moet krijgen, vervolgt de jury. Von den Driesch heeft ook aan de wieg gestaan van het allereerste Grensinfopunt in het Eurode Business Center.

Het GIP voorziet in grensoverschrijdende dienstverlening voor de euregionale arbeidsmarkt. Ook is, mede dankzij Von Den Driesch, het EBC gegroeid naar een volledige bezetting.

Bewondering

Collega-burgemeester in Eurode Petra Dassen blikt terug op hun samenwerking: „In de, weliswaar korte, periode die ik met Christoph von den Driesch heb samengewerkt, heb ik veel bewondering gekregen voor de bevlogen manier waarop hij zich heeft ingezet voor een grenzeloze samenwerking tussen onze twee gemeenten. Mede dankzij zijn enthousiasme en vastberadenheid zijn Herzogenrath en Kerkrade steeds verder samengesmolten tot één Eurode waarin de landsgrens op alle gebieden steeds meer vervaagt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal