Cody Gakpo stelt kandidatuur voor basisplaats bij Nederlands elftal

Cody Gakpo was op dreef tegen FC Groningen. © Getty Images

PSV heeft zich in de eredivisie hersteld na de pijnlijke uitschakeling in de Champions League tegen Benfica. De Eindhovenaren versloegen FC Groningen voor eigen publiek met ruime cijfers: 5-2. Foutloos was het optreden echter allerminst.

Valentijn Driessen

Het was even de omgekeerde wereld. Na de knock-out kwamen de negen tellen rust en vervolgens stond het PSV van de eerste weken van het seizoen 2021-2022 op. Na de dramatische uitschakeling voor de Champions League door Benfica kwam FC Groningen in het Philips Stadion op een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk toonde de ploeg van Roger Schmidt zoveel weerbaarheid dat werd afgesloten met een 5-2 overwinning, waardoor PSV ongeslagen koploper van de eredivisie is.

Basisplaats in Oranje

Tegen FC Groningen werd naderend onheil afgewend aan de hand van Cody Gakpo. Wederom stelde de vleugelaanvaller zijn kandidatuur voor een basisplaats bij het Nederlands elftal woensdag in Oslo tegen Noorwegen. Met een schitterende openingsgoal, maar tevens omdat hij tegen FC Groningen opnieuw het voorbeeld gaf en verbaal en non-verbaal zijn medespelers aanspoorde meer te brengen toen het even tegenzat.

Bruma. © Hollandse Hoogte / ANP

„Cody ontwikkelt zich van een invaller met een paar leuke acties tot een speler die medeverantwoordelijk is voor het succes van PSV. Dat maakt hem zo bijzonder”, blies Schmidt de loftrompet over zijn beste en meest stabiele aanvaller.

Verrast over zijn team en Gakpo was Schmidt niet. Hij gaf wel toe dat Benfica nog regelmatig door zijn hoofd spookte. „Daarom ben ik blij te zien dat we het na de tegenslag zo goed hebben opgepakt. Mentaal en fysiek ben je met tien wedstrijden in vijf weken en zo’n uitschakeling niet 100% fris meer. Als je in zo’n fase met een positieve houding van een goed georganiseerd FC Groningen wint, is dat heel belangrijk. Het was niet perfect. Echter, de bereidheid om voor elkaar te werken en de wil om te winnen, maakt dit resultaat essentieel voor de ontwikkeling van het team.”

Andere gezichten

De Duitse trainer hoopt dat dat team de komende dagen hier en daar nog andere gezichten krijgt. Volgens hem is het anders nauwelijks te doen om met succes het zware programma van de komende maanden zonder al te veel kleerscheuren door te komen. „Het moeten wel kwalitatieve versterkingen zijn, want het gaat me niet om meer spelers”, aldus Schmidt. „Bij PSV willen we om titels spelen en dan ben je verplicht te kijken het elftal kwalitatief te versterken.” Die wens valt te begrijpen als je de bezetting van de PSV-bank zag met spelers als Ryan Thomas, Ritsu Doan, Mauro Junior, Erick Gutierrez, Nick Viergever en zelfs aankoop Phillipp Mwene. Geen van allen invallers waar PSV sterker van wordt. Een jong talent als Yorbe Vertessen is tijd gegund om rijper te worden.

Ramalho scoorde de 2-2 tegen FC Groningen. © Hollandse Hoogte / ANP

Luuk de Jong

Tegen FC Groningen bekroonde de ervaren Portugese aanvaller Bruma een behoorlijke invalbeurt met een geweldig slotakkoord door de 5-2 strak in de bovenhoek te krullen. Maar om Bruma op het paard te hijsen, zoals Schmidt deed, gaat veel te ver. Het is leuk als er ruimte ontstaat omdat FC Groningen en een week eerder Cambuur nog op zoek gaan naar een doelpuntje. Echter, als het erop aankomt tegen Benfica dan geeft dezelfde Bruma niet thuis. Daar moet PSV de lat leggen. Al sinds Luuk de Jong (geblesseerd nu) steeds verder op een zijspoor is beland bij FC Sevilla, wordt de Nederlandse international gelinkt aan PSV. Ook de directie en Schmidt zagen De Jong als welkome versterking. De contacten waren er regelmatig en ze waren goed, werd vanuit de clubleiding herhaaldelijk gecommuniceerd. Daardoor kwam het statement van Schmidt net voor PSV-FC Groningen als donderslag bij heldere hemel. „Luuk de Jong komt dit seizoen niet naar PSV.”

Zonder daadwerkelijke verklaring van beide kanten gaat het gerucht dat De Jong PSV heeft laten weten geen trek te hebben in Europa League-voetbal in Eindhoven. Zo doet de uitschakeling voor de Champions League door Benfica zich nog even extra voelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal