PvdA onderzoekt fraude met stemmen ledenraad

Lilianne Ploumen tijdens een politieke ledenraad van de PvdA. De bijeenkomst staat in het teken van de formatie en linkse samenwerking. © ANP

Redactie

Het partijbestuur van de PvdA zoekt uit of er op grotere schaal is gesjoemeld met het stemmen tijdens de ledenraad van zaterdag nu er aanwijzingen zijn dat het stemsysteem een beveiligingslek heeft. In zeker één geval is het iemand gelukt die geen lid was om evengoed deel te nemen aan de stemmingen.

Daarbij ging het over voorstellen over samenwerking met GroenLinks en onderhandelen met de VVD, D66 en CDA over de vorming van een nieuw kabinet. Een voorstel om niet met de VVD van Mark Rutte te regeren kwam niet in stemming omdat het via een ander voorstel was afgeschoten.

Lachen

Op Twitter meldde zich daarop Paul Groenen: „Altijd lachen met de PvdA. Lidnummer PvdA googlen, code krijgen, stemmen maar! Ik ben geen lid.”

Woordvoerder Wouter Booij van het partijbestuur bevestigt dat deze persoon een stemcode heeft gekregen. Er waren bij deze persoon geen ’controlevragen’ gesteld. „Dat had wel gemoeten. We zijn nu uiteraard alle opgevraagde stemcodes aan het nagaan. Tot op heden is dit de enige.”

Verward

Meerdere leden in de zaal toonden zich verward over de gang van zaken. Sommigen spraken van ’ons CDA-moment’, verwijzend naar het roerige CDA-congres van 2010 waar werd besloten tot samenwerking met de PVV in de gedoogconstructie van kabinet Rutte-I. Ook klonk een grap over de CDA-lijsttrekkersverkiezing van vorige zomer, waarbij leden die op Pieter Omtzigt hadden gestemd de melding kregen dat ze op de andere kandidaat hadden gestemd. Een actief lid: „Straks krijgen we als PvdA’ers nog de melding: Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal