Overeenkomst met taliban: ‘Vrij baan voor buitenlanders en Afghanen met reispapieren’

Afghaanse tolken die met Nederlandse militairen of andere instanties hebben samengewerkt, wordt geen strobreed in de weg gelegd als ze in de toekomst naar Nederland willen komen.

Redactie

Dit staat in een overeenkomst die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag heeft gepubliceerd en die is ondertekend niet alleen door de taliban maar door een hele rits aan Westerse landen waaronder Nederland.

Schattingen

Volgens die overeenkomst krijgt elke niet-Afghaanse burger toestemming om het land te verlaten en ook iedere Afghaan die met Westerse organisaties heeft samengewerkt en door het desbetreffende land wordt uitgenodigd. Volgens eerdere schattingen zou het kunnen gaan om nog eens 300.000 Afghanen die boven op de ruim 110.000 die het land al hebben verlaten, alsnog mogen vertrekken.

De taliban lijken daarmee te zijn gezwicht voor de eisen van Westerse landen en het dreigement dat Afghanistan een paria van de wereld zal worden als het niet aan die eisen toekomt. Afghanistan heeft op dit moment geen cent te makken.

Isolement

Een internationaal isolement zou het land in het afgrond duwen en de binnenlandse vijanden van de taliban zoals de krijgsheren van de diverse stammen een flinke duw in de rug geven.

Het is volgens de overeenkomst nu aan de landen zelf om de Afghanen die met hen hebben samengewerkt te voorzien van de juiste papieren zodat ze het land kunnen verlaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal