Lampen krijgen nieuw energielabel met QR-code

 © ANP XTRA

Komende woensdag krijgen lampen een nieuw energielabel. Dit nieuwe label is makkelijk te herkennen. Het loopt van A naar G en bevat ook een QR-code.

Redactie

De oude labels, die gaan van A++ naar E, verdwijnen geleidelijk aan uit de schappen, meldt Milieu Centraal, die informatie geeft over energie en milieu.

„Nieuwe labels en oude labels liggen dus nog een poos naast elkaar, maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een ledlamp met het beste label”, stelt Milieu Centraal.

Led

Een ledlamp is volgens het instituut niet duurder dan andere lampen, maar gaat wel veel langer mee en is veel zuiniger. Een ledlamp heeft maar 10 procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Halogeen is in aanschaf en gebruik duurder en gaat minder lang mee dan een ledlamp.

Het nieuwe label wordt in de hele Europese Unie ingevoerd en is voorlopig ook de laatste labelvernieuwing. In maart is het energielabel al vervangen van koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, televisies en andere beeldschermen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal