Biden noemt evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes

Print
Biden noemt evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De Amerikaanse evacuatie uit Afghanistan na twintig jaar militaire aanwezigheid was een „buitengewoon succes”, zei president Joe Biden een dag nadat de laatste Amerikaanse troepen het land hebben verlaten.

Hoewel het vertrek volgens sommigen een fiasco was, benadrukt hij de ongekende prestatie van de luchtbrug die ruim 123.000 mensen uit Kaboel haalde nadat de taliban aan de macht waren gekomen.

Lees ook: CNN: Taliban escorteerden Amerikanen naar luchthaven Kaboel

Biden zei in een tv-toespraak verder dat er geen deadline is voor Amerikanen en Afghaanse oud-medewerkers die nog weg willen uit de Afghaanse hoofdstad. Hij verdedigde opnieuw zijn besluit de ‘voor altijd-oorlog’ te beëindigen en nam de volle verantwoordelijkheid voor de aftocht. Het was een kwestie van „vertrek of escalatie”, aldus Biden.

Steun

De president die al meer dan tien jaar had gepleit voor vertrek, ook in zijn verkiezingscampagne, heeft volgens peilingen de steun van de bevolking, hoewel die wel kritiek heeft op het overhaaste vertrek. Biden wees op andere uitdagingen, in bijvoorbeeld Syrië en Azië. De strijd tegen terrorisme in Afghanistan en elders gaat wel gewoon door, zonder dat daar militairen op de grond gaan. „De oorlog is nu voorbij”, zei hij, opnieuw de strijdkrachten prijzend voor alle offers die ze hebben gebracht.

Lees ook: Huppelend meisje van iconische foto woont in Maasmechelen: ‘Ik wil nooit meer terug naar Afghanistan’

Hij sloeg krijgshaftige taal uit richting Islamitische Staat, die in Kaboel vorige week dertien Amerikaanse militairen doodde. „De VS zullen nooit rusten, we zullen nooit vergeven en vergeten. We jagen je op en je zult de ultieme prijs betalen”, sprak hij dreigend. Er is al een vergeldingsaanval geweest.

Andere zorgen

De oorlog in Afghanistan heeft de afgelopen twintig jaar bijna 2500 Amerikaanse levens geëist, en op de valreep nog eens dertien door een bloedige aanslag tijdens de aftocht vanuit het vliegveld van Kaboel. In Afghanistan verblijven naar schatting nog tweehonderd Amerikaanse staatsburgers, veelal van Afghaanse afkomst, die mogelijk willen vertrekken. Biden zegt dat de taliban hebben toegezegd hen te laten gaan.

Biden heeft andere dingen aan zijn hoofd in eigen land, met gemiddeld 150.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Vaccinatieweigeraars maken het moeilijk de vaccinatiegraad hoog op te schroeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee