Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor

Print
Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor

Afbeelding: Peter Hilz

De Nederlandse pensioenfondsen staan er iets beter voor in vergelijking met een maand eerder, waarmee de stijgende lijn weer is ingezet.

Volgens onderzoeksbureau Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral door een positief rendement op beleggingen. De rente bewoog nauwelijks. In de eerste helft van het jaar verbeterde de positie van de pensioenfondsen. In juli was sprake van een dip.

De gemiddelde dekkingsgraad, de graadmeter die de ‘gezondheid’ van de fondsen aangeeft, steeg in augustus van 108 naar 109 procent. Dat betekent dat ze voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen inmiddels weer zo’n 1,09 euro in kas hebben. Volgens Aon lijken de meeste fondsen weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren.

Aon merkt op dat met de stijgende dekkingsgraden pensioenfondsen zich ook weer met andere zaken bezig kunnen houden. Als belangrijke aandachtspunten noemt het onderzoeksbureau cyberveiligheid en klimaat waar ook pensioenfondsen aandacht aan moeten besteden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu