Duitse machinisten zetten vijfdaagse staking door; geen treinen tussen Heerlen en Aken

Print
Duitse machinisten zetten vijfdaagse staking door; geen treinen tussen Heerlen en Aken

Afbeelding: EPA

De vakbond voor Duitse treinmachinisten gaat niet in op een ultiem aanbod van vervoerder Deutsche Bahn om een loonconflict bij te leggen. De vijfdaagse staking in het Duitse passagiersvervoer wordt daarmee doorgezet. Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord.

Het is de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer in Duitsland platlegt. Zo rijdt er bijvoorbeeld geen trein tussen Heerlen en Aken. Arriva zet daarom extra bussen in. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, rijden niet. Verder rijdt de intercity van Amsterdam naar Berlijn niet verder dan Bad Bentheim, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De ICE International naar Frankfurt rijdt wel tot het eindstation. Dat geldt niet voor de trein naar Basel; die rijdt niet verder dan Keulen.

De staking tot en met maandagnacht is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. Machinistenvakbond GDL wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

In het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn zat in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Ook werd volgens de spoorvervoerder aan andere eisen van GDL voldaan. GDL-voorzitter Claus Weselsky zegt echter dat het aanbod nog steeds onvoldoende is. Deutsche Bahn heeft de bond gevraagd terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Deutsche Bahn heeft een soort noodplanning opgesteld. Daardoor zou een kwart van de langeafstandstreinen moeten blijven rijden en ongeveer 40 procent van de regionale treinen. Op belangrijke spoorknooppunten zoals Hannover en München is het rustig qua reizigers. Deutsche Bahn heeft mensen aangeraden treinreizen zoveel mogelijk uit te stellen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu