Afghaanse vrouwen protesteren in Herat tegen taliban-regime

Print
Afghaanse vrouwen protesteren in Herat tegen taliban-regime

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Tientallen vrouwen hebben in de Afghaanse stad Herat geprotesteerd tegen het taliban-regime.

Ze uitten hun onvrede over dat zij niet mogen werken en uitgesloten worden in de vorming van een nieuwe regering. De taliban zeiden eerder een inclusieve regering te willen vormen, maar een taliban-leider zei in een interview met BBC Pashto dat er mogelijk geen plek voor vrouwen is in de nieuwe overheid.

De ongeveer vijftig vrouwen zeggen recht te hebben op onderwijs, werk en veiligheid. Daarnaast zegt een van de organisatoren dat de taliban vrouwen moeten betrekken bij formatiegesprekken. De taliban zijn bezig met het vormen van een nieuwe regering. Eerder kondigden ze al een aantal nieuwe ministers aan en naar verwachting wordt het hele nieuwe kabinet vrijdag na het middaggebed onthuld.

Kort na de machtsovername zei een woordvoerder van de radicaalislamitische taliban dat een groep geleerden momenteel onderzoekt wat voor rechten vrouwen gaan krijgen onder het nieuwe regime. Onder het vorige taliban-regime van 1996 tot 2001 moesten vrouwen thuis blijven, mochten zij niet werken en was ook onderwijs voor vrouwen verboden. In de stad Herat mogen meisjes momenteel wel nog naar school.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu