Naar buurland gevluchte Afghanen naar Nederland overgebracht

Print
Naar buurland gevluchte Afghanen naar Nederland overgebracht

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Twee Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt en naar een buurland waren gevlucht, zijn aangekomen in Nederland.

Volgens een woordvoerder van Defensie heeft de Belgische luchtmacht ze overgevlogen van Islamabad (Pakistan) naar Brussel. Daarna zijn ze naar Nederland overgebracht. De twee Afghanen en vijf kinderen waren „op eigen gelegenheid” naar het buitenland gegaan, aldus Defensie. Wat zij voor de missie hebben gedaan, was bij de woordvoerder niet bekend.

Lees ook: Afghaanse vrouwen protesteren in Herat tegen taliban-regime

Vorige week stopten de Nederlandse evacuatievluchten vanuit Kaboel. Vele honderden mensen die naar Nederland wilden komen, bleven gedwongen achter. Volgens demissionair minister Ank Bijleveld „bekijken we voortdurend welke mogelijkheden er zijn om mensen te helpen, die vanwege hun werkzaamheden voor Nederland Afghanistan moeten ontvluchten”.

Toen de evacuatie stopte bleef een Nederlands militair toestel en een tiental militairen achter in de regio voor het geval er toch nog een mogelijkheid zou ontstaan om mensen op te halen in de Afghaanse hoofdstad. Zij zijn nog steeds in de regio, zegt de woordvoerder.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu