Pas op, deze gevaarlijke sms’jes doen de ronde

Print
Pas op, deze gevaarlijke sms’jes doen de ronde

Pas op, er worden sms’jes met gevaarlijke links rondgestuurd. Klik niet op deze link. Afbeelding: Westend61 GMBH/De Telegraaf

Een pakketje dat niet bezorgd kon worden, of een gemiste oproep? Vertrouw de sms’jes met deze boodschap niet meteen. De link in de berichten kan leiden naar kwaadaardige software.

Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Er doen twee soorten oplichtings-sms’jes de ronde. De eerste wordt verstuurd uit naam van verschillende koeriersdiensten, die zogenaamd een pakje niet konden afleveren. In deze sms zit een link, waarna wordt verzocht een track-and-trace-app te downloaden. Als je die downloadt, kan een oplichter vanuit jouw telefoonnummer de sms doorsturen, en ook belkosten en andere kosten maken die jij terugziet op je telefoonrekening.

Voicemail

Bij de tweede soort sms die nu de ronde doet, krijg je de melding dat je een gemiste oproep hebt, of een niet-beluisterd voicemailbericht. Ook deze sms bevat een link waarachter dezelfde kwaadaardige software zit. De sms’jes worden in allerlei varianten en talen verstuurd.

Heb je toch geklikt? Neem zo snel mogelijk contact op met je provider en telefoonaanbieder om verdere schade te voorkomen.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu