Met ijs, zonder ijs: deze appel-notentaart van Janneke Philippi is de ultieme verwennerij

Print
Met ijs, zonder ijs: deze appel-notentaart van Janneke Philippi is de ultieme verwennerij

Afbeelding: Studio Philippi

In veel appelboomgaarden in ons land mag je tijdens de oogsttijd in september zelf plukken, zoveel je wilt of kunt dragen.

In veel boomgaarden groeien verschillende soorten appels. Grofweg bestaan er twee soorten: handappels en moesappels. Welke appel je kiest, is vooral een kwestie van eigen voorkeur: handappels vallen tijdens het bakken niet snel uit elkaar en houden een knapperige beet, terwijl moesappels uiteenvallen en de taart een zachter karakter geven. Beide appels in één taart combineren kan uiteraard ook.

Er zijn honderden soorten appels te vinden in de Hollandse boomgaarden. Geen appelras is hetzelfde. Elke appelsoort heeft zijn eigen uiterlijk, beet en smaak. Van bleekgroen tot blozend rood. Van friszoet tot boordevol zuren. Van zacht tot knapperig. De elstar, jonagold en goudreinet zijn bekend, maar er is meer: de friszoete notarisappel, het sappige gronsvelder klumpke en de fraaie sterappel bijvoorbeeld.

Zelf de boom in? Googel op ‘appelplukdag’ bij jou in de buurt en ga plukken en proeven. En neem een flinke emmer mee voor thuis, om deze glossy appel-notentaart te bakken.

Appel-notentaart

bereiden: 25 minuten

wachten: 30 minuten + afkoelen

oven: 45 minuten

gebak

Ingrediënten

voor 10 personen

300 gram tarwebloem

175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

150 gram suiker

1 ei

1,2 kilo hand- of moesappels

2 theelepels kaneel

150 gram ongezouten gemengde noten

1 zakje heldere taartgelei of 2 eetlepels honing

- keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie, ingevette springvorm (24 cm ø), bakpapier

Bereiding

Zeef de bloem. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem, de boter, 100 gram suiker, het ei en een beetje zout. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Leg een vel bakpapier op de bodem en sluit de springvorm. Rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde lap van 30-32 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee.

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 cm en schep ze om met de laatste 50 gram suiker en de kaneel.

Schep de appelvulling in de vorm en bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Rooster intussen in een droge koekenpan de noten tot ze beginnen te kleuren.

Kijk voor meer recepten van Janneke Philippi op onze receptenpagina

Bereid in een steelpan de taartgelei volgens de aanwijzingen op het zakje of verwarm de honing. Bestrooi de taart uit de oven met de noten en bestrijk met een dikke laag vloeibare taartgelei of de honing. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen.

Lees ook: Kun je van appelpitten doodgaan en wat betekent het Apple-logo? Lees alles over ons favoriete fruit

Verwijder de vorm en snijd de taart in mooie punten. Lekker met een schep lobbige, ongezoete slagroom of een bol roomijs.

Appel & specerijen

In appeltaarten gebruiken we vooral het vertrouwde specerij kaneel. Ook steranijs, kardemom, zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel, gember en de typisch Hollandse specerijenmix speculaaskruiden doen het geweldig in appelgebak. Schep ze fijngemalen door de vulling of het beslag, of kneed ze door het deeg. Aarzel vooral niet, voeg ze naar eigen smaak toe, of stel zelf een mix samen!

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur van diverse bestsellers. Meerdere kookboeken zijn ook vertaald en in het buitenland verschenen. Studio Philippi werkt voor tijdschriften, supermarkten, foodproducenten en organisaties waar gezond eten een belangrijke rol speelt.

www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen