Miguel Angel Lopez wint zware bergrit in Vuelta; rode trui blijft voor Primoz Roglic

Print
Miguel Angel Lopez wint zware bergrit in Vuelta; rode trui blijft voor Primoz Roglic

Miguel Angel Lopez. Afbeelding: ANP/HH

Miguel Angel Lopez heeft de achttiende etappe van de Vuelta 2021 gewonnen. De Colombiaan van Movistar was de snelste in de 162 kilometer lange rit van Salas naar de top van de loodzware Altu d’el Gamoniteiru en kwam in de mist als eerste binnen.

Bert-Jan Lindeman was de eerste Nederlander die zich deze donderdag van voren liet zien. Samen met James Piccoli, Pelayo Sanchez en Harm Vanhoucke nam hij al vlug de leiding, maar het was van korte duur. Een grote groep renners haalde het kwartet al snel bij, waardoor er een kopgroep van 32 ontstond.

Arensman

Daarbij zaten ook Thymen Arensman en Koen Bouwman. Op de Puertu de San Llaurienzu plaatste Piccoli een aanval, maar met de top in zicht werd hij ingerekend. De eerste dagpunten waren voor DSM-renner Michael Storer. Lindeman was ondertussen gelost, Arensman en Bouwman konden wel met de herschikte kopgroep mee.

Miguel Angel Lopez wint zware bergrit in Vuelta; rode trui blijft voor Primoz Roglic
Primoz Roglic behoudt de rode trui in de Vuelta. Foto: EPA

Op de Altu de La Cobertoria reed Storer vervolgens weg bij de andere aanvallers, en dat hield de Australiër lang vol. Met nog 28 kilometer te gaan had de DSM-renner een voorsprong van dik twee minuten op de achtervolgers, waarvan Romain Bardet aan het begin van de slotklim, de Alto d’El Gamoniteiru, een poging waagde.

De Fransman werd echter ook al snel weer bijgehaald en ook Storer moest zich op vier kilometer van de finish gewonnen geven. David de la Cruz haalde de Australiër bij en loste hem vervolgens, waarna Miguel Angel Lopez dat trucje herhaalde en toepaste bij De la Cruz. Achter Lopez hadden zich inmiddels Primoz Roglic, Sepp Kuss en Enric Mas gepositioneerd. Roglic kon zich van beide heren losmaken, maar niet voorkomen dat Lopez de etappe op zijn naam schreef.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee