Voetballers Marokko vast in Guinee na staatsgreep

Print
Voetballers Marokko vast in Guinee na staatsgreep

De Marokkaanse bondscoach Halilhodzic. Afbeelding: HH/ANP

De WK-kwalificatiewedstrijd van maandag tussen Guinee en Marokko is uitgesteld na een militaire opstand in Guinee. De grenzen van het West-Afrikaanse land gingen op zondag al dicht. Ondertussen mogen de spelers van Marokko hun hotel niet uit.

Normaal gesproken zou maandag om 17.00 uur de aftrap zijn, maar dat zal dus niet gebeuren. De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft de wedstrijd alvast afgelast omdat „de huidige politieke - en veiligheidssituatie in Guinee zeer onstabiel is en nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de FIFA en de CAF.”

Militairen in de hoofdstad Conakry zijn in opstand gekomen tegen het heersende regime van president Alpha Conde. Ondertussen wacht de Marokkaanse nationale ploeg bang af wanneer ze het land mag verlaten. De ploeg van bondscoach Halilhodzic is gestrand in het hotel waar ze zich allesbehalve veilig voelen.

„We zijn in het hotel, geweerschoten zijn de hele dag in de buurt te horen”, vertelde Halilhodzic aan L’Equipe. „We wachten op toestemming om naar het vliegveld te vertrekken, maar we zitten voorlopig vast. Er staat een vliegtuig op ons te wachten, maar we mogen niet vertrekken. En om op het vliegveld te komen, duurt het tussen de 45 minuten en een uur. Als je buiten geweerschoten hoort, is de veiligheid niet 100% gegarandeerd.”