In rijtje Frits Philips: zeldzaam hoge koninklijke onderscheiding voor Feike Sijbesma

Feike Sijbesma (rechts) naast Ban Ki-moon. Beiden delen het voorzitterschap van het Global Center on Adaptation, een kenniscentrum dat zich bezighoudt met de vraag hoe mensen zich kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat. © ANP

Eindhoven/Heerlen
Redactie

Oud-DSM-topman Feike Sijbesma is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Het is een van de allerhoogste koninklijke onderscheidingen.

Sijbesma ontving de onderscheiding van minister-president Mark Rutte, namens de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. Dat gebeurde vrijdagavond in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Sijbesma stond als CEO tussen 2007 en 2020 aan het roer bij DSM. Hij wordt geroemd om de manier waarop hij duurzaamheid en winstgevende groei bij DSM liet samengaan.

Lees ook: Duurzame pionier met een werelddoel

Feike Sijbesma staat internationaal te boek als een duurzame pionier met een werelddoel. Zijn ideeën en idealen zijn diep verankerd binnen het DSM-concern. Hij is medeoprichter van de Alliance of CEO Climate Leaders van het World Economic Forum, ’s werelds grootste topmannen-alliantie die streeft naar klimaatactie in lijn met het Akkoord van Parijs. Als ‘ingevlogen’ gezant van het kabinet wachtte hem kort na zijn afscheid een nieuwe beproeving in het bestrijden van de coronacrisis.

Sinds 2000 kregen slechts drie burgers de hoge onderscheiding: Tjibbe Joustra (voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid), Piet Hein Donner (oud-minister en voormalig vicepresident Raad van State) en oud-KPN-topman Wim Dik. Eerder kreeg onder anderen ook Frits Philips die onderscheiding.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal