Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Vijlen in aflevering van televisieprogramma Oases in de Lage Landen

EO-presenator Kefah Allush gaat op ontdekkingstocht in ‘oase Vijlen’. © NPO2

Vijlen -

‘Bergdorpje’ Vijlen figureert in de televisiereeks Oases in de Lage Landen van de Evangelische Omroep, die vanaf deze week te zien is. Hierin gaat presentator Kefah Allush op zoek naar bijzondere gemeenschappen die zich, vaak tegen de stroom in, vastklampen aan het verleden of zoeken naar een nieuw toekomst.

Merel Visscher

Van Arthur Delnoy, die zich al meer meer dan veertig jaar ontfermt over het Mariabeeld, voormalig boswachter Sjeng Jehae die het Vijlenerbos op zijn duimpje kent, Sjaak Schins van de streekproductenwinkel Puur Viele, Bas en Jeanette Hoogland die vanuit de Randstad in Vijlen kwamen wonen en nu een vakwerkhuisje verhuren: veel bekende en minder bekende Vijlenaren passeren de revue in de televisie-uitzending die het dorp portretteert.

Toevluchtsoord

Vijlen is uitgekozen omdat volgens de makers ‘het pittoreske dorp een toevluchtsoord is geworden voor rustzoekende Randstedelingen die hun jachtige bestaan verruilen voor een Limburgse oase’. En hoewel Vijlen best profiteert van de veelal vermogende nieuwkomers, gaat er ook veel verloren. De jongeren vinden er geen betaalbaar huis meer en trekken weg. Verenigingen krijgen geen nieuwe leden meer. En de nieuwkomers laten zich niet zien bij de plaatselijke schutterij.

Portretten

Nu de ‘Oases in de Orient’ voorlopig even onbereikbaar zijn, gaat EO-presentator Kefah Allush dichter bij huis op ontdekkingstocht. In de zesdelige serie staat de ontmoeting met de mens centraal. Allush is enthousiast over de bezochte gebieden. „Door de pandemie kon ik niet als gewoonlijk op avontuur gaan in verre exotische oorden. Maar het was een geweldige gelegenheid om eindelijk eens dichter bij huis bijzondere plaatsen te bezoeken en op te trekken met boeiende mensen. Het zijn zes prachtige portretten geworden van ‘Oases in de Lage Landen’.”

De serie begint woensdag in Wijk aan Zee. Vijlen is de week erna aan de beurt, op woensdag 15 september. Oases in de Lage Landen wordt uitgezonden via NPO2, om 22.15 uur.