Bevrijdingsvuur maakt dit jaar vanuit Meijel een rondje door de Peel

Print
Bevrijdingsvuur maakt dit jaar vanuit Meijel een rondje door de Peel

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van Peel en Maas en kapelaan Roger Maenen verwelkomden het vrijheidsvuur vorig jaar in Meijel. Afbeelding: Dorpsoverleg Meijel

Meijel / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Het Bevrijdingsvuur maakt op 18 en 19 september voor de derde keer een rondgang door de Peel. Deze keer is Meijel het vertrekpunt. Zeven Brabantse en twee Limburgse Peelgemeenten werken mee aan het project.

De eerste editie vond in 2019 plaats in Asten en maakte deel uit van de herdenking ‘75 jaar vrijheid’. De ceremonie werd bijgewoond door de burgemeesters van negen Peelgemeenten. Vorig jaar kreeg het initiatief een vervolg op Mierlo War Cemetery, vanwege corona zonder publiek. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van Peel en Maas en kapelaan Roger Maenen verwelkomden het vrijheidsvuur destijds in Meijel.

Kazematten

Ook de locatie van dit jaar speelt een belangrijke rol in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Bij de Vesting en het Belfort Vossenberg aan de rand van de Groote Peel liggen zes herstelde kazematten uit de vroegere Peel-Raamstelling en een luistersteen van de Liberation Route. Niet alleen de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar ook alle mensen die daarna de strijd voor vrijheid met de dood moesten bekopen.

Het programma start zaterdag 18 september als het uit de Franse stad Bayeux opgehaalde bevrijdingsvuur in Eindhoven wordt ontstoken. Marathonlopers uit verschillende dorpen brengen het vuur mee naar Meijel, waar het rond 21.00 uur zal arriveren en overnacht in ‘de kathedraal van de Peel’.

Schutterijen

Daags erna wordt de tocht vervolgd , waarbij de lopers worden geëscorteerd door militaire voertuigen van de historische vereniging Wheels, schutterijen en gilden uit de Peelgemeenten, waaronder ook Nederweert. Peel en Maas wordt vertegenwoordigd door de Meijelse schutterijen Sint Nicolaas en Sint Willibrordus, de laatste winnaar van het OLS.

Na aankomst bij de Vossenberg is rond 15.00 uur de overdracht van het bevrijdingsvuur, met muziek en zang. Tom van Mierlo vertelt het verhaal van de Schotse bevrijder David McKellar, dat via een QR-code ook bij de Meijelse steen van de Liberation Route te beluisteren is. McKellar sneuvelde tijdens de bevrijding van het dorp en werd later begraven in Venray. De aanwezige burgemeesters ontsteken fakkels die daarna ‘als een lopend vuurtje’ door de Peelregio gaan. Het vuur voor de gemeente Peel en Maas wordt naar het Alexanderplein in Meijel gebracht.

Dorpsoverleg Meijel organiseert de activiteiten samen met de Projectgroep Bevrijdingsvuur Death Valley De Peel van museum Klok & Peel in Asten, waar het initiatief is ontstaan.

Maximaal 750 mensen kunnen de ceremonie bijwonen. Aanmelden kan per e-mail via jeanettehartjes@hetnet.nl of telefonisch bij Jo Manders (06-38931020). Na opgave wordt een op naam gesteld toegangsbewijs toegestuurd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen