Megaproces Bataclan-aanslag van start: dossier miljoen pagina’s dik

Tientallen agenten beveiligen de rechtbank in Parijs waar het proces zal plaatsvinden. © Telegraaf/Reuters

In Frankrijk begint het proces rondom de aanslagen op onder meer concerthal Bataclan en voetbalstadion Stade de France in november 2015 in Parijs. Hierbij kwamen 130 mensen om het leven en raakten ongeveer 350 mensen gewond.

Het was de dodelijkste aanslag in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. Twintig verdachten zullen worden berecht, waarvan zes niet aanwezig zijn bij het proces.

De zaak duurt naar verwachting negen maanden. De uitspraak staat momenteel gepland voor 24 en 25 mei volgend jaar. 330 advocaten werken aan het proces, 300 slachtoffers worden gehoord en ook de voormalig Franse president François Hollande zal getuigen. Het dossier is bijna een miljoen pagina’s dik.

Lees ook: Belgische journalist sprak terreurverdachte kort na aanslag Parijs

Levend

Een van de mensen die moet voorkomen is Salah Abdeslam, de enige aanslagpleger die er levend vanaf kwam. Hij is medio januari 2022 aan de beurt om te spreken, maar het is niet zeker of hij gebruik gaat maken van zijn spreektijd.

De andere verdachten zouden bijvoorbeeld wapens en valse documenten hebben geleverd of zouden de daders hebben vervoerd of onderdak hebben geboden. Niet alle verdachten zouden op de hoogte zijn geweest van kwade bedoelingen van de aanslagplegers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal