Europese Commissie zoekt oplossing voor Noord-Iers brexitprobleem

Print
Europese Commissie zoekt oplossing voor Noord-Iers brexitprobleem

Afbeelding: Getty Images

Brussel -

Vicevoorzitter Maroš Šefcovic van de Europese Commissie reist naar Noord-Ierland om „de beste oplossing” te zoeken voor problemen die daar zijn gerezen vanwege de brexit. Handelsafspraken die Brussel en Londen hebben gemaakt in het brexitverdrag zijn volgens de Britten niet werkbaar.

Šefcovic gaat voor het eerst ter plekke poolshoogte nemen en „heel zorgvuldig luisteren naar de concrete problemen van bestuur, organisaties en inwoners als gevolg van het type brexit waar de Britse regering zelf voor heeft gekozen”, zei hij in Brussel.

Lees ook: Wapenstilstand in ‘worstenruzie’ EU en Britten

Harde grens

Volgens de brexitovereenkomst moeten alle goederen die Noord-Ierland vanuit Groot-Brittannië ingaan voldoen aan de Europese regels en moeten ze daar op worden gecontroleerd in de (lucht-)­havens van Noord-Ierland. Dat werd afgesproken om te voorkomen dat er een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou ontstaan, omdat daarmee de spanningen tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken opnieuw kunnen oplaaien. Er is wel een overgangsperiode afgesproken waarbij nog niet alle EU-certificaten nodig zijn.

De Britten hebben die overgangsperiode deze week voor de derde keer verlengd. Eerder dreigde Brussel hierover juridische stappen te zetten. Šefcovic zegt „dankbaar” te zijn dat zijn bezoek mogelijk wordt gemaakt. Eerst gaat hij wel nog langs in Dublin bij de premier van Ierland. De EU staat pal achter dit EU-land en houdt vooralsnog stevig vast aan de gemaakte brexitafspraken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu